Rastislav Búgel Kultúra

Staré divadlo vstupuje do 65. sezóny: Prinesie šesť premiér

V jubilejnej 65. sezóne uvedie Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre šesť premiérových titulov určených detským i dospelým divákom. Ako informovalo vedenie divadla, už 6. októbra sa na javisko Veľkej sály vráti úspešná inscenácia režiséra Ondreja Spišáka Čin-Čin od Ľudmily Podjavorinskej.

Ilustračný obrázok k článku Staré divadlo vstupuje do 65. sezóny: Prinesie šesť premiér
Zdroj: TASR

Múdry príbeh o mladíckej nerozvážnosti a procese dospievania bude venovaný deťom od troch rokov. Na javisku Štúdia Tatra uvedie SDKS 27. novembra premiéru autorského projektu multifunkčného umelca Andreja Kalinku s názvom Zázraky pre Alicu. Inscenácia venovaná divákom vo veku od päť rokov je voľne inšpirovaná známym príbehom Lewisa Carolla Alica v krajine zázrakov. Vyrozpráva príbeh dievčaťa, ktoré sa z neistoty uzavrelo do vlastného zautomatizovaného a vykonštruovaného sveta. Zázraky pre Alicu budú určené pre deti vo veku od päť rokov.

S narodeninovou oslavou

V predvianočnom čase uvedie divadlo inscenáciu hry, ktorú autorka Bára Kubátová napísala priamo pre SDKS v Nitre. Predstavenie s názvom Kúpalisko je satirickým psychotrilerom o slastiach i strastiach žensko-mužských vzťahov a životných paradoxoch. Hru určenú divákom od 18 rokov pripraví Šimon Spišák a divadlo ju v premiére uvedie 18. decembra. Na 4. marca pripravuje SDKS pre svojich divákov narodeninovú oslavu.

Tá pripomenie 65. výročie vzniku divadla, ktoré za roky svojej existencie vytvorilo 206 inscenácií a odohralo 12 885 predstavení pre 3 436 878 divákov.

Premiéru hry Pinocchio v réžii Ivana Martinku uvedie divadlo 26. marca. Príbeh o tom, ako drevená bábka pochopí úlohu zodpovednosti voči ľuďom, samému sebe i životu a vďaka hlbokej ľudskosti sa z nej stane naozajstný človek, je určená deťom od päť rokov. Známy rozprávkový príbeh modernej literatúry z pera Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ uvedie SDKS v premiére 3. júna. Príbeh letca, ktorý stroskotá na Sahare a stretáva sa s Malým princom z ďalekej planéty, je určený deťom od troch rokov. Režírovať ho bude Ondrej Spišák.

Pre mladých divákov

Poslednou premiérou jubilejnej 65. sezóny bude javisková adaptácia Denníka Anny Frankovej v réžii Šimona Spišáka určená pre divákov od desať rokov. Inscenácia o dospievaní trinásťročného židovského dievčaťa počas druhej svetovej vojny by mala mladým ľuďom pomôcť pochopiť proces vlastného dospievania, upozorniť na tragické následky xenofóbie, rasizmu a neľudskosti a jednoznačne odsúdiť násilie a nenávisť ako podhubie vojenských konfliktov. SDKS uvedie hru po prvý raz 10. júna.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM