SPU vyrobila špeciálne SUŠIENKY: Sú z HLIVY ustricovej
Úrad priemyselného vlastníctva SR zapísal do registra úžitkový vzor na sušienky s prídavkom hlivy ustricovitej. Jeho majiteľom je Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.
Registračný a schvaľovací proces na Úrade priemyselného vlastníctva SR trval vyše troch mesiacov, informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU) Renáta Chosraviová.
Kolektívna práca
„Pôvodcami riešenia sú inžinierka Eva Ivanišová, magisterka Eva Kováčiková, inžinier Marcel Golian, inžinierka Patrícia Joanidis, doktor Peter Chlebo a inžinierka Zuzana Chlebová,“ informovala SPU v Nitre.
Sladké a slané sušienky obsahujú prídavok selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a prídavok aktívneho glukánu z hlivy.
Zdravá hliva
Podľa jednej z riešiteliek projektu Evy Ivanišovej prídavok hlivy nahradzuje v sladkých sušienkach časť cukru a v slaných sušienkach zasa znižuje množstvo soli, čo je v súlade s nariadeniami Európskej komisie, ktorá sa zaviazala k prechodu na zdravšie potraviny.
Selénom fortifikovaná hliva vnáša do sušienok organický zabudovaný selén, a to v množstve minimálne 2,5 miligramu na kilogram sušienok.
🍪 SPU JE MAJITEĽOM ÚŽITKOVÉHO VZORU NA SUŠIENKY S PRÍDAVKOM HLIVY USTRICOVITEJ 👉 Úrad priemyselného vlastníctva SR...
Posted by SPU Nitra - Zelená univerzita on Sunday, October 20, 2024