Webnoviny - Rôzne

SPÚ rozdáva výpovede

Od januára má vzniknúť samostatný subjekt v rámci školy s pracovným názvom Centrum univerzitného športu.

(WEBNOVINY) – Slovenská poľnohospodárska univerzita ruší k 31. decembru katedru športu. Dôvody sú ekonomické.

Výpoveď dostalo 19 ľudí. Zrušenie katedry navrhol dekan a následne ho schválil aj akademický senát Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva, v rámci ktorej katedra pôsobí. „Existencia takejto neprofilovej katedry, ktorá nemá vedecko-výskumnú orientáciu, je záťažou a v ekonomickom vyjadrení určitou stratou,“ povedal rektor Peter Bielik. Zároveň však zdôraznil, že šport na univerzite nekončí.

Od januára 2012 má vzniknúť samostatný subjekt v rámci školy s pracovným názvom Centrum univerzitného športu. Návrh na jeho zriadenie už je na ministerstve školstve. „Do tohto centra sa môžu hlásiť s určitými programovými cieľmi všetci súčasní pracovníci, ale aj noví, pretože tam bude výberové konanie,“ doplnil Bielik. Počet učiteľov v novom centre bude podľa neho závisieť od vízie nového pracoviska. Zároveň podotkol, že nie všetci z 19-tich prepustených pracovníkov katedry sú pedagógovia, sú medzi nimi aj technici či údržbári.

Úder pod pás Zamestnanci katedry neskrývajú rozčarovanie. Podľa jej šéfa Ivana Janka patrila katedra vybavením aj personálnym obsadením kslovenskej špičke. Zdesiatich pedagógov malo šesť titul PhD, ďalší si ho dorábal. Pôsobili tu súčasní aj bývalí reprezentační tréneri alebo asistenti reprezentačných trénerov. „Pokladám to za hrubý úder pod pás. Ak si má učiteľ hľadať robotu, tak vseptembri, nie uprostred rozbehnutého školského roka,“ myslí si Ján, ktorý na katedre pracuje 37 rokov. „Skôr to berieme ako prostriedok, ako sa nás všetkých zbaviť,“ povedal ďalší zamestnanec katedry, ktorý chcel zostať vanonymite. ** Horúci zemiak** Katedra športu zabezpečuje vyučovanie nepovinného predmetu telesná výchova a prevádzkuje športoviská, ktoré môže využívať aj verejnosť – bazén, športovú halu, menšiu halu pre gymnastiku, posilňovňu, basketbalové ihrisko, tenisové kurty, bežeckú dráhu a ihrisko pre plážový volejbal. Práve ich údržba stojí nemalé peniaze. Katedru športu si preto ako horúci zemiak medzi sebou pohadzovali viaceré fakulty. Raz bola na Fakulte ekonomiky a manažmentu, potom na Technickej fakulte a teraz na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva.

Zriadením centra športu ako samostatného subjektu podľa Bielika univerzita vytvorí silnejší tlak na to, aby sa prehodnotili ceny nájmov a aby bolo centrum samofinancovateľné. Pre študentov zostanú športoviská zadarmo, verejnosť si zaplatí. //„Dajú sa urobiť zmluvy so základnými a strednými školami, s vedľajšou univerzitou, plavecký výcvik a podobne,“ //myslí si rektor. Ako samostatné subjekty v rámci univerzity už fungujú napríklad botanická záhrada, vivárium s exotickými plazmi alebo univerzitná knižnica.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM