Rastislav Búgel Správy

SPŠ stavebná v Nitre: Patrí k najväčším stavebným školám na Slovensku

Stredná priemyselná škola stavebná (SPŠS) v Nitre vznikla 1. septembra 1952 a bez stáleho sídla začínala s tromi triedami.

Ilustračný obrázok k článku SPŠ stavebná v Nitre: Patrí k najväčším stavebným školám na Slovensku
Zdroj: TASR

Po niekoľkých rokoch sa ich počet zvýšil na desať denných a deväť večerných tried. Škola zároveň začala poskytovať vzdelávanie aj na elokovaných pracoviskách v Oponiciach, v Hlohovci a Maduniciach. „V školskom roku 1959/1960 už pod riaditeľstvo školy podliehalo 43 tried v rôznych formách štúdia. Nárast počtu tried si vyžiadal aj výstavbu riadneho sídla. V roku 1962 sa škola presťahovala do svojej budovy na Cabajskej ulici, kde sídli dodnes,“ povedal riaditeľ SPŠS Marián Slovák.

Takmer 500 žiakov

Ako pripomína, nitrianska priemyslovka dnes patrí k najväčším stavebným školám na Slovensku. „Predovšetkým pokiaľ ide o počet žiakov. Tých dnes máme takmer 500. Pokiaľ ide o študijné odbory, sme v podstate jedineční. Ponúkame štúdium v odbore Staviteľstvo a v odbore Geodézia, kartografia, kataster. V rámci študijného odboru staviteľstvo, si žiaci po ukončení druhého ročníka volia jednu z možných piatich oblastí štúdia a tu je tá naša jedinečnosť, pretože sme jediní, ktorí ponúkame päť oblastí. Je to oblasť pre pozemné staviteľstvo, sú to rekonštrukcie a adaptácie stavieb, technické zariadenie budov, je to oblasť pre navrhovanie exteriérov pod názvom Záhradná a krajinná tvorba a tiež navrhovanie interiérov pod názvom Interiérová tvorba budov,“ vysvetlil Slovák.

Pokračujú v štúdiu

Väčšina absolventov SPŠS pokračuje v štúdiu na vysokej škole, no tí, ktorí sa rozhodnú ísť hneď po maturite do praxe, nemajú podľa Slováka problém uplatniť sa na trhu práce. „Sú to plnohodnotní odborníci schopní projektovať budovy, rozpočtovať stavby, pracovať ako statici či špecialisti na geodéziu. Nato, aby sme svojich študentov dokázali dobre pripraviť, je naša škola vynikajúco vybavená. Máme k dispozícii moderné grafické programy, odborné učebne, kvalitné geodetické prístroje a ďalšie vybavenie. Takže naši absolventi vychádzajú zo školy ako plnohodnotní ľudia schopní projektovať stavby, zabezpečiť ich rekonštrukciu, vybudovanie vzduchotechniky, kanalizácie, plynu a dokážu tiež navrhovať aj interiéry a exteriéry budov,“ uviedol Slovák.

Aj vďaka dobrému vybaveniu a pomerne veľkému počtu odborov je záujem o štúdium na nitrianskej stavebnej priemyslovke vysoký. V súčasnosti je jej kapacita naplnená prakticky na sto percent. Veľkým lákadlom je podľa riaditeľa školy aj kvalitná príprava nielen na prax, ale aj na ďalšie štúdium. „Približne 80 až 90 percent našich žiakov ide na vysoké školy. Teší ma, že idú hlavne na stavebné fakulty, takže pokračujú v štúdiu vo svojom odbore. Pozitívne je, že sú schopní uplatniť sa nielen na slovenských, ale aj na zahraničných školách a univerzitách. Takže naši absolventi študujú aj v Čechách, ale napríklad aj v Nórsku či Dánsku,“ dodal Slovák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM