Lucia Berezna Rôzne

Správa o bezpečnostnej situácii v Nitre

Podľa Správy o bezpečnostnej situácii v meste Nitra za rok 2009, ktorá bola predložená Mestskou radou a prerokovaná na Mestskom zastupiteľstve, bolo počas roku 2009 bolo policajtmi OO PZ Nitra a OO PZ Nitra-Klokočina riešených v blokovom konaní 9850

V rámci Okresného riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre pôsobia na území mesta Nitry v súčasnosti dve Obvodné oddelenia Policajného zboru: OO PZ Nitra a OO PZ Nitra-Klokočina. Na základe analýz trestnej činnosti bolo potvrdené, že rozdelením OO PZ Nitra a vytvorením nového OO PZ Nitra-Klokočina polícia zefektívnila celkovú prácu na území mesta Nitry.

Do územného obvodu OO PZ Nitra patria v súčasnosti mestské časti Staré mesto, Kalvária, Chrenová I,II,III,IV, Zobor, Drážovce, Janíkovce a samostatné obce Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre, Jelenec, Kolíňany, Žirany a po prerozdelení služobného obvodu od 1.1.2004 aj obce Pohranice, Dolné Obdokovce, Čeľadice a Hosťová.

Do územného obvodu OO PZ Nitra-Klokočina patria v súčasnosti mestské časti Klokočina, Diely, Čermáň, Horné Krškany, Dolné Krškany, Mlynárce, Kynek, Párovské Háje a Lukov Dvor.

Jednou z najhlavnejších úloh Odboru poriadkovej polície je dbať na dodržiavanie verejného poriadku a spolupôsobiť pri ochrane základných práv a slobôd, najmä pri ochrane života, zdravia, osobnej slobody a bezpečnosti osôb a pri ochrane majetku. V prípade ich narušenia obnoviť verejný poriadok a nastoliť zákonnosť.

Stav a úroveň ochrany verejného poriadku za hodnotené obdobie v meste Nitra možno vzhľadom k celospoločenskému vývoju hodnotiť pozitívne. V hodnotenom období nedošlo k závažnejšiemu narušeniu verejného poriadku najmä formou hromadného prejavu, kde by boli prvky rasovej diskriminácie, antisemitizmu, xenofóbie a hnutí potláčajúcich slobody a práva iných osôb. Medzi majoritnou a minoritnou časťou obyvateľstva neboli zaznamenané konflikty súvisiace s týmto kontextom. Prejavy neslušnosti, arogancie, výtržníctva, poškodzovania cudzieho majetku, prípadne fyzického napádania občanov medzi sebou alebo iných boli riešené priebežne podľa aktuálneho vývoja bezpečnostnej situácie.

Policajti Odboru poriadkovej polície sa v hodnotenom období roku 2009 na území mesta Nitra podieľali alebo zabezpečovali kultúrno-spoločenské, športové podujatia, medzinárodné veľtrhy a výstavy konané na výstavisku Agrokomplex, návštevy významných ústavných činiteľov, diplomatov, chránených osôb a ich hostí, pri pátracích a dopravných akciách a pod. Za účelom zabezpečenia verejného poriadku bolo na OO PZ zaslaných 232 oznámení zo strany občanov, spoločenských a športových organizácií alebo orgánov štátnej správy a miestnej samosprávy. Počas nočnej doby prevažne v piatok a sobotu boli vykonávané preventívne akcie zamerané na dodržiavanie verejného poriadku na ul. Mostná a v jej bezprostrednom o­kolí.

Podľa predloženej správy polícia organizuje aj prednášky a besedy pre žiakov a študentov, ktoré sú zamerané najmä na trestnú činnosť páchanú mládežou a na mládeži, drogová kriminalita a závislosť, bezpečnosť v cestnej premávke, najmä so zameraním na chodcov a na deti v predškolských zariadeniach a žiakov ZŠ.

Preventívna činnosť Obvodných oddelení PZ v Nitre je vykonávaná aj v spolupráci s HaZZ a s Inšpektorátom bezpečnosti práce, kde sa činnosť zameriava na dodržiavanie predpisov protipožiarnej ochrany, bezpečnosti pri práci a nelegálnej práce.

Na základe analýz trestnej činnosti sa v správe píše i o tom, že trestnú činnosť na území mesta Nitry páchajú osoby domáce (t.j. zo služobného obvodu OO PZ Nitra a OO PZ Nitra-Klokočina), ale v prevažnej miere ide najmä o osoby, ktoré sa dopúšťajú trestnej činnosti po prvýkrát – teda osoby maloleté, mladistvé, ako aj osoby do 25 rokov. Za hodnotené obdobie v roku 2009 došlo v Nitre k 1877 trestným činom, čo je v porovnaní s rokom 2008 o 227 tr­estných činov menej. V služobnom obvode OO PZ Nitra a OO PZ Nitra-Klokočina bolo v roku 2009 spáchaných a evidovaných 13 001 priestupkov, čo je oproti roku 2008 o 260 pr­iestupkov menej. Celková objasnenosť priestupkov za rok 2009 predstavuje 85,81 % čo je v porovnaní s rokom 2008 nárast o 0,11 %.

Správa veľmi pozitívne hodnotí aj spoluprácu s Mestskou políciou a to najmä v smere spoločného výkonu služby a vymieňania si poznatkov o páchaní trestnej činnosti. Dobrá spolupráca je pri využívaní kamerového systému, ktorý je nainštalovaný na niektorých uliciach v meste a zabezpečuje ho Mestská polícia. Pri sledovaní záznamu dochádza k stotožneniu páchateľov, ich zisteniu a zadržaniu ako aj koordinácii pri zabezpečení bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Táto spolupráca má výhodu najmä pri predchádzaní, zamedzovaní a odhaľovaní trestnej činnosti a priestupkov ako aj iných protizákonných konaní, pričom sú chránené záujmy občanov najmä pri ochrane ich života, zdravia, osobnej slobody a pri ochrane ich majetku.

Zdroj: Správa o bezpečnostnej situácii za rok 2009 v meste Nitra

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM