Lucia Lauková Rôzne

Spoznávate to miesto? Takto kedysi vyzeralo leto na "dríku" v Nitre, FOTO

Kúpalisko, ktoré bolo otvorené nepretržite od rána do večera, aj to bol pre mnohých "drík", teda rieka Nitra. Bolo to aj vaše detstvo?

Ilustračný obrázok k článku Spoznávate to miesto? Takto kedysi vyzeralo leto na "dríku" v Nitre, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

V horúčavách prinášame trochu nostalgie. Rieka Nitra a jej brehy boli kedysi plné života. Aj túto oblasť má dobre zmapovanú Klub priateľov starej Nitry, ktorý zozbieral mnoho cenných archívnych fotografií.

Počas letných horúčav rieka ponúkala osvieženie, na brehu sa opaľovalo a v zime, keď rieka zamrzla, premenila sa na klzisko. V lete nechýbali ani nadšenci člnkovania.

Dnes je rieka Nitra žiaľ znečistená ortuťou a arzénom, čo potvrdili nedávno zverejnené výsledky monitoringu Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra.

Namiesto rieky má prednosť v dnešnej dobe letné kúpalisko. Prvé vybudoval na Číneši v roku 1868 Július Gisser. Vznik letného kúpaliska je spojený so vznikom parku. Po regulácii toku rieky v roku 1928 bolo kúpalisko postupne budované na súčasnej ploche. Ako uvádza mesto Nitra na svojej stránke, niektoré stavby a plavecký bazén sú zo 60-tych rokov 20. storočia.

Ako kedysi obyvatelia Nitry trávili horúce letné dni, si môžete pozrieť v galérii!

Letné radovánky v Nitre sa kedysi trávili pri rieke: Breh bol posiaty ľuďmi, FOT
11
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM