Rastislav Búgel Samospráva

Športoviská prechádzajú pod Službyt: Zvýši to cenu vstupného?

Nitrianska mestská správcovská firma Službyt od začiatku apríla preberá do svojej správy všetky športoviská, ktorých zriaďovateľom je radnica. Doteraz sa o štadióny, plavárne a ihriská starala Správa športových a rekreačných zariadení (SŠaRZ), ktorú však mesto k 1. aprílu zrušilo.

Ilustračný obrázok k článku Športoviská prechádzajú pod Službyt: Zvýši to cenu vstupného?
Foto: Rastislav Búgel

Jej 30 zamestnancov prejde do Službytu, ktorý spravuje byty i ďalšie mestské nehnuteľnosti.

Hrozili vyššie ceny

V súvislosti s prechodom športovísk pod správcovskú firmu hrozilo, že sa zvýši cena vstupného, ktoré tu mesto vyberá. Ako upozornil primátor Jozef Dvonč, Službyt je spoločnosť s ručením obmedzeným. Všetky lístky, ktoré by sa cez túto firmu predávali, by preto boli zaťažené 20-percentnou daňou z pridanej hodnoty (DPH).

Mesto problém vyriešili

Radnica tento problém vyriešila tak, že registračné pokladne bude mať na starosti mestský úrad, ktorý DPH neplatí. „Riešime cenu vstupného pre obyvateľov, aby sa nezvyšovala. My to budeme robiť takým spôsobom, že na ekonomickom odbore bude pracovník, ktorý bude zodpovedný za registračné pokladne zo všetkých športovísk. To sú platby za služby, ktoré sú v objeme zhruba 320 000 eur ročne. Toto je jediná vec, ktorú bude zabezpečovať mesto. Ekonomický útvar to bude účtovať a potom tú sumu posunie Službytu ako dotáciu na prevádzkové náklady, mzdové náklady a energie,“ vysvetlil Dvonč.

Nevhodné riešenie?

Mestský poslanec Jozef Weber nepovažuje združovanie činností dvoch správcovských spoločností za ideálne riešenie. „Službyt takto dostane „danajský“ dar, zhumpľované športové zariadenia, pričom on sám je chudobný. Takže neviem, čo s tým bude robiť. Aj tak bude iba prisatý na mestský rozpočet,“ skonštatoval. Podľa Dvonča je zlučovanie činnosti mestských organizácií dobrým krokom. „Garantujem, že sme riešili všetky dopady a združovanie týchto spoločností nie je žiadne vajatanie,“ skonštatoval.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM