Správy

Spomínate si? V Nitre sa kedysi konali veľkolepé oslavy vstupu do NATO, FOTO

Pred osemnástimi rokmi sa naša krajina stala riadnym členom Severoatlantickej aliancie. Spomínate si na veľké oslavy na námestí?

Ilustračný obrázok k článku Spomínate si? V Nitre sa kedysi konali veľkolepé oslavy vstupu do NATO, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nitra si koncom marca pripomenula významné historické udalosti. Prvou z nich bolo smutné výročie bombardovania mesta, ktoré sa odohralo 26. marca 1945, krátko pred oslobodením Nitry, ktoré si pripomíname 30. marca.

Prečítajte si tiež

Myšlienke na súčasnú vojnu, ktorá prebieha na Ukrajine, sa pri kladení vencov k Pamätníku víťazstva neubránil ani viceprimátor Daniel Balko.

„Opäť vidíme zbombardované domy, zničené mestá, utekajúcich ľudí a počúvame o rastúcich obetiach vojnovej agresie,“ napísal na sociálnej sieti viceprimátor Nitry Daniel Balko.

„My sme si 30. marca v Nitre pripomenuli 77 rokov od konca druhej svetovej vojny. Aj naši obyvatelia na vlastnej koži pocítili jej hrôzy. Len štyri dni pred „oslobodením“, ráno 26 marca sovietske letectvo úplne zbytočné zbombardovalo centrum mesta a zabilo 345 ľudí a podobné množstvo ranilo. Zasiahnutých bolo skoro 800 budov, z toho vyše 300 veľmi vážne. Ako napísal nitriansky mestský historik pán Košovan, Nitra sa stala slovenským Coventry,“ uvádza Balko.

Vstup do NATO

29. marca si pripomíname aj zásadný míľnik pre Slovensko, ktorým bol vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). „Máme veľké šťastie, že sme si v týchto dňoch mohli pripomenúť aj iné výročie. Pred 18 rokmi, 29. marca 2004 sme sa stali riadnymi členmi NATO. Dnes sa vďaka tomu cítime oveľa bezpečnejšie. A hádam začíname aj lepšie rozumieť tomu, kto sú tí slovenskí vlastizradcovia. Či tí, ktorí sa snažia zvýšiť našu ochranu a bezpečnosť alebo tí, ktorí proti tomu stále bojujú,“ myslí si viceprimátor.

Vstup do aliancie považuje za jeden z najdôležitejších momentov v dejinách Slovenska aj prezidentka Zuzana Čapputová. „Členstvo v NATO pre nás znamená najsilnejšiu možnú formu bezpečnostnej záruky a vďaka predsunutej prítomnosti už aj fyzické posilnenie našej obranyschopnosti,“ uviedla prezidentka.

Mohlo by vás zaujímať

Oslavy v Nitre

Niekoľkokrát sme výročie vstupu do NATO oslavovali aj v Nitre. Prvé výročné oslavy sa konali na námestí 15. apríla 2005. V programe nechýbali napríklad ukážky vojenskej techniky a boja zblízka, dynamické ukážky vojenskej polície či ukážky výcviku služobných psov.

Na podujatí mohli účastníci okrem iného vidieť aj prehliadku uniforiem, zlaňovanie z divadla, paitnball s vojenskými profesionálmi, výsadok parašutistov, zásah vojenskej polície a vrtuľníkovú šou.

V galérii si pozrite ako kedysi vyzerali oslavy výročia vstupu do NATO na Svätoplukovom námestí v Nitre! Zábery sú z roku 2005 a 2008.

Oslavy výročia vstupu Slovenska do NATO na námestí v Nitre
11
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Včera sme si v Nitre pripomenuli koniec druhej svetovej vojny a mysleli na tú súčasnú. ☝ Koniec vojny, slová ktoré opäť...

Posted by Dano Balko on Thursday, March 31, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM