Tímea Kamenická Rôzne

Špeciality starých mám spod Zobora, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, pod Zoborom. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám spod Zobora, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy pod Zoborom.

Zemiaky, múka, masť či slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

„Jáderkové slíže“

SUROVINY: ½ kg hrubej múky, vlažná voda, soľ, môžeme pridať aj 1 vajce, ale nemusíme (slíže bez vajca vyberieme z vriacej vody hneď, ako vyplávajú na povrch)

POSTUP: Cesto vymiesime z múky, soli a vlažnej vody, príp. aj vajca. Cesto má byť mäkké, ale nemá sa lepiť. Urobíme z neho pár bochníkov, ktoré necháme chvíľu odstáť. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 2 mm a necháme chvíľu obschnúť. Pomúčime a nakrájame na väčšie pásy, ktoré preložíme na seba. Ostrým nožom potom nakrájame rezance, môžu byť aj širšie rezance alebo fliačky, roztrasieme ich na obrúsok a necháme obschnúť. Takto spracujeme všetko cesto. Rezance pomocou sita preosejeme od prebytočnej múky a postupne vyvárame vo vriacej osolenej vode. Keď vyjdú na povrch, hneď ich vyberieme. Môžeme ich aj prepláchnuť studenou vodou. Nakoniec ich už dáme len na pekáč, pomastíme a premiešame varechou, aby sa nezlepili. Tekvicové jadierka bez šupky len nasekáme, mierne opražíme a dáme na rezance. Dochutíme soľou alebo práškovým cukrom.

Škvarkové ríteše

SUROVINY: 400 g hrubej múky, 15 g kvasníc, 1 žĺtok, 50 g margarínu alebo oleja, soľ, cukor, mlieko, škvarky, tuk na pomastenie, mleté čierne korenie

POSTUP: Kvasnice necháme nakysnúť v mlieku. Pridáme ich do múky spolu s trochou cukru, žĺtkom, vlažným mliekom, soľou a rozpusteným tukom. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Potom ho nakrájame na obdĺžniky asi 40 cm dĺžky a 10 cm šírky, cesto potrieme masťou, posypeme mletým čiernym korením a soľou a poukladáme naň po dĺžke škvarky. Cesto stočíme po dĺžke ako závin, aby sa doň škvarky schovali. Vzniknuté valce pomastíme a stáčame ako slimáky. Potom ich uložíme na pomastený plech tesne vedľa seba, aby sa stlačili na štvorec. Pomastíme ich, aby sa nezlepili a pečieme v rúre.

Plnený pečený holub

SUROVINY: 2 mladé holuby, 2 rožky alebo žemle, 2 vajcia, maslo, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie

POSTUP: Rožky alebo žemle namočíme a vyžmýkame. Pridáme k nim vajcia, soľ, čierne mleté korenie a posekanú vňať, ktorú opražíme na masle. Všetko dobre premiešame a zmesou naplníme holuby. Otvor zašijeme niťou a posolíme ich. Pekáč vymastíme masťou a pripravené holuby dáme piecť. Podlievame horúcou vodou a polievame aj mäso. Po upečení nezabudneme vybrať niť. Upečené holuby podávame so zemiakmi, zemiakovým šalátom alebo ryžou.

Gerheň

SUROVINY: 2 šálky kukuričnej krupice, 1 šálka mlieka, 1 vajce, 2 PL masti alebo oleja (do cesta), cukor, soľ, mletá škorica, ½ prášku do pečiva, voda

POSTUP: Z prísad vymiešame cesto tak, aby sa dalo liať a podľa potreby pridáme vodu. Pripravené cesto vylejeme na pomastený plech a upečieme. Upečený koláč potom pokrájame a servírujeme.

Zemiaková baba

SUROVINY: 1 kg zemiakov, 40 g masti, 120 g polohrubej múky, 60 g údenej slaniny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, majorán, soľ, čierne mleté korenie.

POSTUP: Zemiaky očistíme a na jemno postrúhame. Zmiešame ich s múkou, oškvarenou pokrájanou slaninou, postrúhanou cibuľou, čiernym korením, majoránom a cesnakom rozotreným so soľou. Všetko spolu dobre premiešame a pečieme v rúre na pekáči, vymastenom masťou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM