Peter Klimant Rôzne Rôzne

Sokoliari, trubači i ochutnávka medoviny: Ambrózyho dni otvoria letnú sezónu v arboréte

Večne zelené arborétum Mlyňany sa už čoskoro prehupne do letnej sezóny. Tá sa už tradične otvára populárnymi Ambrózyho dňami. Pozrite, aký bohatý program nás tento rok čaká.

Ilustračný obrázok k článku Sokoliari, trubači i ochutnávka medoviny: Ambrózyho dni otvoria letnú sezónu v arboréte
Zdroj: TASR

Ambrózyho dni otvoria počas víkendu 14. a 15. mája tohtoročnú letnú sezónu v Arboréte Mlyňany. Arborétum pripravilo pre návštevníkov prehliadky parku s odborným výkladom, tvorivé dielne pre deti i kultúrny program. „Vedeckí pracovníci oddelenia dendrobiológie ukážkami biologického materiálu a prístrojovej techniky spolu s malým experimentom priblížia smerovanie výskumu v Arboréte Mlyňany,“ informuje Arborétum Mlyňany. Tešiť sa môžeme i na výstavu fotografií, zobrazujúcich krásy dunajských lužných lesov.

Múzeum medoviny

Zaujímavosťou tohtoročných Ambrózyho dní bude múzeum medoviny od jedného z najstarších výrobcov medoviny na Slovensku. Podľa vyjadrenia arboréta chýbať nebude ani ochutnávka rôznych druhov medovín. Stredná odborná škola lesnícka v Banskej Štiavnici predstaví sokoliarov, trubačov i botanikov. Študenti Strednej odbornej školy v Šuranoch predvedú carving – vyrezávanie do ovocia a zeleniny.

Zapoja sa aj elektrárne

Do tohto ročníka otvorenia letnej sezóny sa zapoja aj ENERGOLAND Slovenské elektrárne, tie si na sobotu pre návštevníkov arboréta pripravili ukážku 3D okuliarov, pomocou ktorých sa ocitnete vo vesmíre a pripravený bude i elektromobil. Medzi arborétom a ENERGOlANDOM Mochovce bude premávať kyvadlová doprava. V Mochovciach bude prebiehať sprievodný program pod názvom „Evolúcia energie od veľkého tresku až po blízku budúcnosť“. Okrem prírody a technologických vychytávok si užijeme aj tradičnú dávku kultúry. Počas Ambrózyho dní sa predstavia viaceré folklórne súbory, no tešiť sa môžeme aj na hudobné skupiny Memories of tomorrow, Freekies, Inside a KM&MV unplugged.

Vždyzelený park neďaleko Nitry je otvorený počas celého roka, najvyhľadávanejším však je práve v jarných a letných mesiacoch, v čase kvitnutia stoviek rastlín a stromov. Arborétum sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska. Súčasťou arboréta je rozárium. Návštevníci môžu v arboréte absolvovať niekoľko trás, najdlhšia z nich meria 4,5 kilometra.

Môže vás zaujímať:

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Nitre, kde si prídete na svoje

V Nitre sa začal 17. ročník divadelného festivalu: Hlavnou témou je dobrodružstvo

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM