Správy

Sobáš na Valentína? V Nitre mali pred rokmi štrnásť svadieb, teraz len JEDNU

Na Valentína si spečatili lásku aj zaľúbenci v Nitre. Žiadny svadobný "boom" sa však nekonal.

Ilustračný obrázok k článku Sobáš na Valentína? V Nitre mali pred rokmi štrnásť svadieb, teraz len JEDNU
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Tohtoročný Valentín nebol pre snúbencov v Nitre až taký lákavý ako pred rokmi. Ako nás informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, 14. februára 2023 sa rozhodol spečatiť svoju lásku v Nitre len jediný pár. Iná situácia bola pred devätnástimi rokmi.

Presne 14. februára 2004 malo úradný sobáš v Nitre až štrnásť párov.

Mestský úrad mal vtedy obsadené všetky termíny a dvojice si daný deň rezervovali už pol roka dopredu.

Prečítajte si tiež

Valentín na Slovensku

Tradícia pripomínania si Dňa zaľúbených, svätého Valentína, prenikla do štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska až v 90. rokoch 20. storočia.

Výraznú podporu sviatku začali poskytovať podnikatelia, obchodníci, výrobcovia cukroviniek, valentínskych suvenírov a darčekov.

Kto bol sv. Valentín?

Svätý Valentín bol pohanský kňaz Valentín, obrátený na kresťanskú vieru, ktorý žil v Ríme v treťom storočí po Kristovi. V ríši v tom čase platil dekrét cisára Claudia, ktorým sa zakazovalo rímskym vojakom oženiť sa, pretože manželské radosti by ich odvádzali od plnenia vojenských povinností.

Svätý Valentín považoval nariadenie za porušenie Božích zákonov a snúbencov tajne oddával. Za to skončil vo väzení. Aj tam pomáhal kresťanom, posilňoval ich modlitbami a robil zázraky. Najznámejším je vrátenie zraku dcére žalárnika. Keďže Valentín sa viery nevzdal, 14. februára roku 270 ho Rimania popravili. Legenda dodáva, že Valentín stačil pred smrťou napísať lístok žalárnikovej dcére s vyznaním lásky. Práve to sa stalo základom valentínskej tradície.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM