Monika Földešiová Rôzne

Smrť – jediná istota v našom živote

Obyvatelia sa po určitom časovom sklze dočkali ďalšieho strihania pásky. Zástupcovia Mesta Nitra včera oficiálne otvorili nový priestor pred Mestským cintorínom – kolumbárium a Námestie Kráľovnej pokoja.

Spolu 604 urnových miest môžu Nitrania využiť ako miesto posledného odpočinku, cena za prenájom jedného miesta na 20 rokov je 660 eur. Záujem o ne je však doposiaľ minimálny. „Správa cintorínov v Nitre evidovala v polovici decembra minulého roku 34 žiadostí o urnové miesto v kolumbáriu,“ uviedol referent redakcie a práce s verejnosťou Andrej Jančovič ešte v januári tohto roka. Včera nás vedúca Prevádzky cintorínov v Nitre Monika Nitryová informovala, že záujem o prenájom doposiaľ evidujú u** 40 ľudí**. Podľa nej sa však niektorí kvôli cene odhlásili, nakoľko sa im prenájom zdal pridrahý. „Predpokladáme, že až teraz po otvorení sa budú ľudia o to viac zaujímať,“ povedala Nitryová. „Cena určená na základe nákladov, ktoré sme potrebovali na vybudovanie urnových miest. Mne sa tá suma nezdá vysoká na 20 rokov,“ obhájil dávnejšie zámer mesta primátor Jozef Dvonč. S cieľom predísť kupčeniu s urnovými miestami mestskí poslanci schválili, že nájomca nesmie miesto prenajať niekomu inému, teda tretej osobe, bez súhlasu správcu.

Celková investícia predstavovala takmer 1,3 milióna eur. Tie išli z mestskej pokladnice, v sume sú zarátané aj búracie práce, nový park, osvetlenie, kanalizácia, približne 50 parkovacích miest, okrem iného sa opravovala aj vstupná brána do Mestského cintorína. Súčasťou investície je aj nová budova, doposiaľ nevyužitá. Tá by mala podľa primátora slúžiť pre Správu cintorínov a WC pre návštevníkov cintorína, pripustil aj predajňu kvetov. Dvonč tiež priznal, že mesto sa ešte snaží nájsť prostriedky na vybudovanie komunikácie na mestskom cintoríne.

„Po 12 rokoch sme sa dožili toho, že po toľkých úvahách, štúdiách a súťažiach tu teraz konečne môžeme stáť,“ povedal pre náš portál architekt objektu Viktor Šabík. Pozdĺž kolumbária je postavená žardiniéra, tá podľa neho predstavuje tunel na druhý svet. //„Onedlho by to malo byť typické rozárium, teda porastené ružami. Pre tie je vytvorený aj systém umelej závlahy, aby nevyschli,“ //uviedol Šabík. Podľa neho bolo pomerne náročné spojiť symboliku priestoru s technickými údajmi. Celá realizácia a jeho návrh sú akousi úvahou na tému smrti, ktorá je jediná istota v našom živote.

S búracími prácami a výstavbou kolumbária a námestia sa začalo približne pred rokom a pol, dokončenie celého objektu sa predpokladalo na koniec novembra, pre nepriaznivé počasie sa však termín posunul na jún 2011. V kolumbáriu je z pôvodných 644 len 604 urnových miest, čo je spôsobené prevýšením pôdy v areály Mestského cintorína, v ktorom sa kolumbárium stavia.

kolumbarium
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM