Správy

Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Nitre

O tom, kto bude viesť mestá a obce najbližšie roky, je definitívne rozhodnuté. Koľko z nás sa, ale naozaj vydalo k urnám?

Ilustračný obrázok k článku Sme lepší ako priemer? Takáto bola volebná účasť v Nitre
Zdroj: TASR

Voliči na celom Slovensku sa cez víkend vybrali k urnám. Komunálne voľby 2018 rozhodli o primátoroch, starostoch a poslancoch zastupiteľstiev na najbližšie roky. My sme sa pozreli na to, koľko oprávnených voličov sa u nás rozhodlo využiť svoje právo.

Celoslovenská volebná účasť v komunálnych voľbách bola podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR) 48,67 %. Volebná účasť v Nitrianskom kraji činila 47,91 %. Za celý okres Nitra bola účasť vyššia, a to 49, 71 %

Podľa údajov ŠÚ SR, v meste Nitra bolo celkom 68 698 zapísaných voličov. Viac ako polovica však voliť nešla. Volebná účasť v našom meste bola 43,11 %.

Nitru povedie nový primátor Marek Hattas, ktorý kandidoval ako nezávislý. Voliči mu dali 12 385 hlasov. Druhý v poradí skončil súčasný primátor Jozef Dvonč, za ktorého hlasovalo 6453 ľudí. Trojicu kandidátov uzatvára Štefan Štefek, ktorý získal 4235 hlasov. O primátorskú stoličku sa uchádzali aj Peter Oremus (2174 hlasov), Ján Greššo (2154 hlasov), Ján Kecskés (692 hlasov), Ľubomír Martinka (476 hlasov), Renáta Kolenčíková (473 hlasov), Michal Ivan (118 hlasov), Róber Sitár, ktorý sa vzdal kandidatúry dostal 83 hlasov a zoznam uzatvára Ladislav Németh s počtom hlasov 46.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM