Správy

Slovenský unikát: Najstaršie a najväčšie arborétum v strednej Európe má 130 rokov

Naše najväčšie arborétum oslavuje okrúhle výročie. Pred 130 rokmi ho začal budovať gróf Štefan Ambrózy Migazzi.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský unikát: Najstaršie a najväčšie arborétum v strednej Európe má 130 rokov
22
Galéria

Tento rok si Arborétum v Tesárskych Mlyňanoch pripomína 130 rokov od svojho vzniku. Prvé dreviny tu začali vysádzať už v roku 1892. Súčasťou botanickej záhrady je aj novoklasicistický kaštieľ s charakteristickou vežou, ktorý bol dokončený o dva roky neskôr.

Prečítajte si tiež

Za vybudovaním jednej z najväčších botanických záhrad v Európe stojí Štefan Ambrózy-Migazzi. Tento rok v marci ubehlo 153 rokov od jeho narodenia.

Ambrózy bol po matke potomkom rodiny Erdödy. A práve jeho mama Agáta mu mala od ranného detstva vštepovať záľubu v záhradníctve, dendrológii a botanike.

Sobášom s Antóniou Migazzi v roku 1892 si pripojil jej meno k svojmu a mladá nevesta so zlatomoravckého rodu Migazziovcov zároveň dostala do vena mlyniansky veľkostatok, ku ktorému prikúpili aj lesík nad obcou Vieska nad Žitavou.

Zaujímavosti parku

​Najstaršia časť parku, kde sa začala prvá výsadba, je vždy zelený Ambrózyho semper vireo park. K najväčším unikátom tejto časti patrí napríklad sekvojovec mamutí. Táto časť botanickej záhrady je unikátna tým, že si zachováva zeleň po celý rok.

Okrem vždy zeleného parku sa tu nachádzajú ďalšie štyri plochy, ktoré boli budované po roku 1953, keď arborétum prevzala Slovenská akadémia vied.

Vybudované boli na základe expedícií do Číny a Severnej Kórei, odkiaľ sa prinášal rastlinný materiál. Privezené rastliny sa postupne stali základom pre plochy východoázijskej, kórejskej a severoamerickej dendroflóry.

Návštevník, ktorý príde do arboréta, môže na ploche 67 hektárov spoznať dreviny z rôznych kútov sveta.

Nezameniteľnú atmosféru dotvárajú rybníky, pagoda či japonská besiedka, ktorá bola vybudovaná ešte v polovici 70. rokov.

Veľkým lákadlom sú aj rôznofarebné rododendrony, ktoré zvyčajne kvitnú na prelome apríla a mája. Za pozornosť stoja aj vistérie či rozkvitnuté sakury.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Arborétum v Mlyňanoch
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM