Webnoviny - Rôzne

Slovensko si pripomína 19 rokov od prijatia ústavy

Ľudia môžu osláviť štátny sviatok napríklad návštevou Úradu vlády SR v Bratislave.

(WEBNOVINY) – Štátnym sviatkom si dnes na Slovensku pripomíname vznik najdôležitejšieho zákona suverénneho nezávislého štátu – Ústavy SR.

Slovenská národná rada (SNR) ju prijala 1. septembra 1992 na piatej schôdzi. Zo 134 prítomných poslancov hlasovalo za 114, proti boli 16 a štyria sa zdržali. Ústavu SR slávnostne podpísali 3. septembra 1992 na Bratislavskom hrade vtedajší predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.

Ústavu tvorí súhrn základných právnych noriem o spoločenskom zriadení, politickej organizácii a postavení občanov, ktorý zaväzuje všetky orgány a občanov štátu. Skladá sa z preambuly a deviatich hláv. Upravuje základné práva a slobody, politické práva, práva národnostných menšín a etnických skupín, sociálne, kultúrne a hospodárske práva, právo na súdnu a právnu ochranu. Ústava tiež určuje trojdelenie moci ako jeden zo základných princípov právneho štátu.

Na jej základe zákonodarnú moc v SR reprezentuje Národná rada SR, výkonnú moc vláda a prezident a súdnu moc Ústavný súd SR a nestranné a nezávislé súdy. Jej väčšia časť vstúpila do platnosti 1. januára 1993, teda v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Samostatný štát vznikol po rozdelení česko-slovenskej federácie. Predchádzalo tomu prijatie Deklarácie SNR o zvrchovanosti Slovenskej republiky 17. júla 1992, následne sa predstavitelia vládnucich strán dohodli na rozdelení federácie. Federálne zhromaždenie 25. novembra 1992 schválilo ústavný Zákon o zániku Českej a Slovenskej federatívnej republiky. O polnoci 31. decembra 1992 zanikol spoločný štát Čechov a Slovákov a vznikli dva samostatné štáty – Slovenská republika a Česká

Atrakcie na Úrade vlády SR Verejnosť môže počas Dňa Ústavy SR nahliadnuť do priestorov Úradu vlády SR v Bratislave. V pôvodnej rokovacej sále vlády je vystavená verná replika Ústavy SR požičaná z Národnej rady SR. Navštíviť možno historickú i novú budovu Úradu vlády SR, ako aj bývalú slávnu Lippayovú záhradu. Vo vstupných priestoroch inštalovali výstavu francúzsko-slovenského občianskeho združenia Deti Dunaja/Les Enfants du Danube.

Pestrý program si možno pozrieť aj v záhrade. Okrem predstavení historického šermu a vystúpení sokoliarov majú návštevníci možnosť vrátiť sa v čase a vyskúšať si dobové kostýmy, alebo overiť si svoju zručnosť v historickej strelnici. K dispozícii sú tiež historické vozidlá, ktoré záujemcov po areáli aj povozia.

Ústredie ľudovej umeleckej výroby počas Dňa otvorených dverí otvára v záhrade Úradu vlády SR Školu umeleckých remesiel, ktorá ponúka príležitosť priučiť sa pod dozorom lektorov hrnčiarstvu, rezbárstvu, modelovaniu, čipkárstvu, maľbe na sklo, drotárstvu a práci s textilom.

Bohatý program čaká aj najmenších na novom detskom ihrisku s preliezačkami, pri starodávnych detských hrách či pri skladaní veľkoplošného puzzle s krajinami Európskej únie. Pripravený je tiež kvíz – jeho víťazi získajú drobné darčeky. Občerstvenie je pripravené v záhradnom bufete. Priestory Úradu vlády SR budú otvorené od 10:00 do 16:00. Vstup je cez hlavný vchod z Námestia slobody, domácim zvieratám nie je vstup povolený. Návštevníci si však môžu priniesť fotoaparáty a kamery.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM