Rastislav Búgel Kultúra

Slovenské poľnohospodárske múzeum ožije: Prinesie ukážky bojov z Druhej svetovej vojny

Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre v spolupráci s Klubom vojenskej histórie Zobor a Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu pripravili pre návštevníkov „Ukážky bojov z Druhej svetovej vojny“. Podujatie sa bude konať v dňoch 12. – 13. júna 2015.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské poľnohospodárske múzeum ožije: Prinesie ukážky bojov z Druhej svetovej vojny
Foto: Rastislav Búgel

„Dôležitosť tejto akcie bude zvýraznená najmä preto, že v roku 2015 si pripomíname 70. výročie skončenia 2. svetovej vojny. Návštevníci si tak budú môcť okrem samotných bojov pozrieť výstavu zbraní, dobovej techniky a ukážky života v dobových táboroch,“ informuje Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.

Novinkou tohto ročníka budú stredoveké boje a život ľudí v tejto dobe. V skanzene SPM vyrastie stredoveké vojenské ležovisko s dobovou krčmou, strelnicou a sokoliarmi. Návštevníci si budú môcť pozrieť ako vyzeral dobový život bojovníkov v časoch Veľkej Moravy a stredovekého Uhorska. „Organizátori pripravili ďalej pre návštevníka pestrú výstavu stredovekých zbraní, zbroje a zatraktívnili celé podujatie ukážkami varenia v dobovej kuchyni. Celú stredovekú atmosféru spríjemnia návštevníkom sokoliari so svojimi dravcami a remeselníci s ukážkami svojej zručnosti,“ informuje Póčiková.

Odvážnejší dospelí či detskí návštevníci si budú môcť vyskúšať bojový výcvik a tiež si zastrieľať z luku a kuše. O dobrú náladu i pravé dobové osvieženie sa postará stan stredovekej taverny, kde bude v ponuke pravá staroslovanská bylinková medovina, pivo s medovinou ale aj nealkoholické nápoje. Počas jednotlivých vystúpení sa návštevníkom ukážu a vysvetlia pravidlá stredovekého vojenstva, predvedú ukážky súbojov a dobového odievania ale aj scénky približujúce dobový život. Program zabezpečia dobové spolky Militia Portalis, Satyros, Milites Nobiles a Stredoveká Taverna spolu so sokoliarmi Szmek Falconri. Vstupné na podujatie bude vo výške 3 € dospelí a 1,50 € deti.

Ukážky bojov SNP
21
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM