Monika Földešiová Iné športy

Slovenské hokejbalistky sú zlaté

Slovenské hokejbalistky zvíťazili vo štvrtkovom finále MS v Bratislave nad favorizovanými Kanaďankami 1:0. "Zlatý" gól strelila v 40. minúte Mária Herichová.

„Javorovému listu“ sa zverenky trénera Jaroslava Kolibíka revanšovali za dve predošlé finálové prehry, keď na MS v Ratingene (2007) a Plzni (2009) získali strieborné medaily. Do tretice im útok na zlato vyšiel a v najpríhodnejšej chvíli v domácom prostredí. Bronz získali Češky, ktoré v súboji o 3. miesto zdolali USA 3:2.

Sumár – ženy: Finále:
Kanada – Slovensko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 40. Herichová (Celárová). Rozhodovali: Koskuba (ČR) a Delay (Švajč.), vylúčenia: na 2 min: 6:5, presilovky 0:1, oslabenia 0:0, 1200 divákov.
zostava SR: Tomčíková – Raková, Karafiátová, Kežmarská, Pravlíková, Országhová, Lalíková, Žitňanská, I. Gajdošová – Stašová, Herichová, Džurňáková – Ihnaťová, Kapustová, Veličková – Pavlovičová, Celárová, Bednárová – Kolcunová, Krajňáková, M. Gajdošová – Mikesková

Úvodná tretina priniesla obojstranne taktický boj, hoci lepšia palicová technika zdobila hráčky zo zámoria. Kanaďankám však domáce bojovným výkonom neumožnili dostávať sa do vyložených šancí a keď bolo treba, opreli sa o výbornú brankárku Tomčíkovú. V 12. minúte mohli z ojedinelej šance otvoriť skóre Slovenky, Padmoreová však perfektne zlikvidovala delovku I. Gajdošovej. V prostrednej časti sa Slovenky osmelili a častejšie sa dostali k ohrozeniu kanadskej brankárky, išlo však viac-menej o nedôrazné pokusy. Výnimkou bola 23. minúta, keď v dobrej šanci počas presilovky vychytala kanadská brankárka Celárovú. Na druhej strane Traversaová nedokázala doraziť loptičku za chrbát už prekonanej Tomčíkovej. Tá sa na rozhraní 29. minúty zaskvela ďalšími dvoma skvelými zákrokmi a držala svoj tím nad vodou. V 40. minúte to prišlo – počas presilovky so šťastím pretlačila loptičku do siete Herichová – 0:1. V 42. minúte zachránila oduševnene bojujúci slovenský tím pravá žŕdka a s pribúdajúcimi minútami bolo pred Tomčíkovou dusno. Slovenky však záverečný tlak ustáli a splnili si tajný „zlatý sen“, ktorý pred šampionátom snívali.

zdroj, foto: TASR

hokejbal
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM