Rôzne

Slávnostný nástup v Nitre: Domov z misie sa vrátili desiatky profesionálnych vojakov

Z mierovej misie OSN sa vrátili desiatky slovenských vojakov. V Nitre ich slávnostne privítali predstavitelia Ozbrojených síl. Ich hlavnou úlohou na Cypre bolo strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostný nástup v Nitre: Domov z misie sa vrátili desiatky profesionálnych vojakov
Zdroj: TASR

Slávnostným nástupom v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre dnes privítali predstavitelia Ozbrojených síl (OS) SR profesionálnych vojakov vracajúcich sa z mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. „Vystriedali sme 159 ľudí, na slávnostnom privítaní sa zúčastnilo 20 maďarských a 75 slovenských vojakov. Ich úlohou bolo strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou na Cypre,“ povedal náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim.

Slovensko zapojené do najstaršej misie OSN

Misia UNFICYP je najstaršou misiou OSN, trvá od roku 1964. Slovenská republika sa do nej zapojila v roku 2001, od roku 2010 prebrali zodpovednosť za prípravu vzdušné sily. „Pod naším velením v sektore 4, kde pôsobíme, sú aj vojská Maďarska, Ukrajiny a Srbska. Od začiatku pôsobenia slovenskej armády v misii sa na Cypre vystriedalo 2588 profesio­nálnych vojakov, z toho 109 žien,“ skonštatoval Maxim.

Civilné konflikty

Pod velením veliteľa sektora 4 Miroslava Miškovica pôsobilo 27 žien, profesionálnych vojačok. „Pracujú v zabezpečovacom personáli a logistike, no mali sme aj ženu, ktorá robila patroláka. V niektorých funkciách sú lepšie ako muži,“ zhodnotil ich pôsobenie na Cypre Miškovic.

Podľa jeho slov slovenskí vojaci riešia na Cypre predovšetkým civilné konflikty medzi cyperskými Grékmi a Turkami, ktoré tvoria až 80 percent všetkých konfliktov. „Všetky sa dajú vyriešiť. Sme na ne pripravení a doteraz sme dokázali reagovať na všetky konflikty,“ povedal.

Profesionálni vojaci sa vrátili z mierovej misie na Cypre
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM