Správy

Ohňostroj, sprievod i demonštrácie: UNIKÁTNE zábery na Pribinove slávnosti v Nitre

Pribinove slávnosti v Nitre, ktoré sa konali pred 88 rokmi, sa zapísali do histórie. Pozornosť strhli najmä udalosti z 13. augusta.

Ilustračný obrázok k článku Ohňostroj, sprievod i demonštrácie: UNIKÁTNE zábery na Pribinove slávnosti v Nitre
10
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Pribinove slávnosti v Nitre sa konali v roku 1933 pri príležitosti 1 100. výročia vysvätenia prvého kostola na území Slovenska. Jubilejná oslava sa však strhla na ľudácku demonštráciu. Udalosť bola ostro sledovaná aj zahraničnými médiami.

Slávnosti trvali štyri dni, od 12. do 15. augusta a prelínali sa s tradičnou Mariánskou púťou, počas ktorej Nitru navštívili tisícky veriacich.

Do dejín sa zapísal najmä druhý deň Pribinových osláv, ktorý patril masovej manifestácii na nitrianskom letisku.

Práve tu mala naplno prepuknúť nespokojnosť s celkovou situáciou slovenskej časti obyvateľstva.

Hlinku vyniesli na rukách

V oficiálnom programe chýbalo meno Andrej Hlinka, čo vyvolalo búrlivé protesty jeho prívržencov. „Praha určila, že hlavným rečníkom na oslavách má byť predseda vlády, a vonkoncom nepovažovala za nevyhnutné, aby na oslavách prehovoril zástupca Matice slovenskej Dr. Jozef Škultéty a predseda HSĽS Andrej Hlinka. Na slávnostiach bolo prítomných veľa novinárov zo zahraničia,“ uvádzajú Slovenské národné noviny.

Obrovská podpora davu ľudí však plány Prahe prekazila.

Ako uvádzajú Slovenské národné noviny, počas manifestácie na nitrianskom letisku 13. augusta v dopoludňajších hodinách autonomistická mládež vyniesla Andreja Hlinku na rukách na tribúnu, kde začal čítať tzv. Nitriansku rezolúciu. Odvolával sa v nej na starobylosť slovenského národa a požadoval preň právo na samosprávu.

Po ukončení Pribinových osláv sa mali začať trestné konania proti takmer stovke zúčastnených z radov občanov. „Oslavy sa napokon stali výzvou k dávno očakávanému zjednoteniu a spoločnej aktivite slovenských autonomistických prúdov. Boli síce najmä propagačnými akciami oboch autonomistických strán, svojím významom sa však zaradili medzi dôležité udalosti v slovenských dejinách,“ dodávajú Slovenské národné noviny.

Ohňostroj aj sprievod

Slávnosti však zďaleka neboli len o 13. auguste. „Prvý slávnostný deň bol ukončený ohňostrojom na kalvárskom vrchu, ktorý bol z Nitrianskeho hradu sprevádzaný fanfárami,“ píše Róbert Arpáš vo svojom článku pre Historický časopis.

Nechýbal ani slávnostný sprievod. „Pochod otvárali štyria heroldi na koňoch a vlajkonosič s československou zástavou. Sprevádzali ich zástupcovia Orla a Sokola opäť na koňoch s vytasenými šabľami. Po nich nasledovala na koňoch Pribinova družina v dobových kostýmoch, Sedliacka jazda a pešie krojované skupiny, vrátane orlov a sokolov v rovnošatách,“ vymenúva historik v článku.

Preteky v plávaní

Súčasťou podujatia boli tiež športové a kultúrne aktivity. V plávaní sa dokonca malo pretekať v rieke Nitre. Nechýbalo vraj ani futbalové zápolenie o Pribinov slovanský pohár.

„Hlavné oslavy venované Pribinovi boli zakončené v utorok 15. augusta, ktorý bol venovaný predovšetkým cirkevným podujatiam,“ dodáva historik Róbert Arpáš v článku venovanom Pribinovým slávnostiam.

Zábery z Pribinových slávností z roku 1933 nájdete v priloženej galérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuálne témy

Pribinove slávnosti v Nitre, rok 1933
10
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM