Rôzne

Sládkovičove diela očarili svet: Vedeli ste, že napísal aj báseň K Nitre?

Nitru vo svojich dielach spomínajú viacerí veľkí básnici. Bol medzi nimi aj Andrej Sládkovič, ktorý romanticky opísal mesto pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Sládkovičove diela očarili svet: Vedeli ste, že napísal aj báseň K Nitre?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Najsledovanejšiu Dubajskú televíziu očarila v Slovenskom pavilóne na EXPO v Dubaji Banka Lásky, ktorá je venovaná Sládkovičovej básni Marína.

„Obaja redaktori boli prekvapení hlavne tým, že Najdlhšia ľúbostná báseň sveta je zo Slovenska a zrodila sa zo skutočného príbehu veľkej lásky,“ píše sa na stránke zážitkového domu.

Andrej Sládkovič, vlastným menom Braxatoris, bol najvýznamnejším básnikom štúrovskej generácie. Vo vedomí slovenskej verejnosti žije hlavne ako autor básnickej skladby Marína a epicko-lyrickej básne Detvan.

Svoje prvotiny publikoval Sládkovič aj s ďalšími autormi v almanachu Nitra. V prvom ročníku, ktorý vydal v roku 1842 Jozef Miloslav Hurban, bola prvýkrát zverejnená aj báseň, ktorej dal meno K Nitre. Sládkovič mal vtedy 22 rokov.

K Nitre

Takto romanticky opísal v jednom z veršov mesto pod Zoborom.

„Zhrmelo nebo — blesky sa rozsvitli — obloha smutná horko zaplakala, a nad lúkami, čo práve zakvitli, vysoká Nitry zatriasla sa skala: a v hrmavici pod zámkom sa zjaví
v postave slávnej mladá deva Slávy,“

Celá báseň je zverejnená v Zlatom fonde denníka SME.

Prečítajte si tiež

Okrem Sládkoviča Nitru spomínajú aj ďalší autori, napríklad Ivan Krasko v diele Pribina. Úryvok z básne je vyrytý na doske nad pitnou fontánou na pešej zóne v Nitre.

Stará 160 rokov

Najznámejším textom pre obyvateľov mesta pod Zoborom bude zhudobnený text Nitra, milá Nitra, ktorý napísal Ľudovít Štúr. Kto text zhudobnil nie je známe.

Ako uvádza mesto Nitra na svojom webe, pieseň vyšla v Banskej Bystrici roku 1862 vo Venci národných piesní slovenských.

Pieseň sa používa ako znelka mesta Nitra pri slávnostných príležitostiach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM