Správy

Skvelý úspech unikátneho ROBOTA z Nitry: Očaril odborníkov, získal prestížnu CENU

Unikátny robot z dielne vývojárov SPU v Nitre pracuje na princípe pohybu jašterice. Po tomto zvierati získal aj svoje pomenovanie - Salamander.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý úspech unikátneho ROBOTA z Nitry: Očaril odborníkov, získal prestížnu CENU
5
Galéria
Zdroj: SPU Nitra

Riadiaci systém robota Salamander získal cenu za najlepší exponát deviateho ročníka súťaže Techfórum na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre. Funkčný autonómny mobilný systému je dielom tímu vývojárov z Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.

Bezpilotná náhrada malotraktora

Hodnotiteľská komisia ocenila technické riešenie, ktorým sa riadi autonómne vozidlo určené na prácu v poľnohospodár­stve, predovšetkým v prostredí ovocných sadov a vinohradov. Podľa slov vedúceho tímu vývojárov Vladimíra Cvikloviča z Ústavu elektrotechniky, automatizácie, informatiky a fyziky je funkčný autonómny mobilný robot Salamander bezpilotnou náhradou malotraktora. Využiteľný je pre roľníkov s malou výmerou pôdy.

„Poháňaný je elektromotormi. Maximálny výkon na oboch nápravách je 6 kW. Využíva elektricky riadenú hydrauliku, ktorá je v poľnohospodár­skych podmienkach nenahraditeľná,“ uviedol Cviklovič.

Inšpirovaný jaštericou

Salamander získal svoje pomenovanie podľa technológie pohybu, pretože kĺbové riadenie pracuje na princípe pohybu jašterice. Je elektrickým nástupcom autonómneho zariadenia Samorob, ktoré vyvinuli na Technickej fakulte SPU pred štyrmi rokmi.

„Úspornejší Salamander je o polovicu ľahší. Zároveň mu jeho inovatívny spôsob kĺbového riadenia uľahčuje pohyb v poľnohospodár­skych a lesníckych podmienkach. Má nižšie ťažisko, je stabilnejší a má väčšiu ťažnú silu,“ pripomenula univerzita.

Technická fakulta SPU si z veľtrhu odniesla aj ocenenie za najlepšiu vedecko-technickú prezentáciu. „Prezentáciu vysokých škôl technického zamerania hodnotila komisia zo Zväzu slovenských vedeckotechnických spoločností. Súťažná prezentácia univerzít s technickým zameraním Techforum 2023 je súčasťou 28. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Nitre, na ktorom sa od 23. do 26. mája predstavuje sedem fakúlt slovenských technických univerzít,“ dodala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Robot Salamander
5
Galéria
Zdroj: SPU Nitra
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM