Správy

Skvelá správa pre dôchodcov! V autobusoch v Nitrianskom kraji budú cestovať za 30 centov

Krajskí poslanci rozhodli. Ľudia v dôchodkovom veku budú môcť v autobusoch v Nitrianskom kraji jazdiť za zvýhodnené cestovné.

Ilustračný obrázok k článku Skvelá správa pre dôchodcov! V autobusoch v Nitrianskom kraji budú cestovať za 30 centov
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Seniori, ktorí dosiahli dôchodkový vek, budú môcť v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) cestovať za jednotné zľavnené cestovné vo výške 30 centov. Nové cestovné bude platiť v autobusoch, ktoré jazdia podľa cenníka NSK. Zmenu tarify už odsúhlasili krajskí poslanci na svojom marcovom rokovaní.

Dôchodcovia aj darcovia krvi

Ako sa uvádza v schválenom materiáli, doteraz mal NSK rozdielne cestovné pre ľudí, ktorí dosiahli starobný dôchodkový vek a pre cestujúcich nad 70 rokov života. Podľa nových pravidiel sa osobitné cestovné zjednotilo pre obe skupiny seniorov.

Na návrh poslaneckého klubu Demokratickej koalície (KDH, SaS, Tím Kraj Nitra, Šanca, Spolu-OD, ODS, DS, OKS, Za ľudí) sa k seniorom pridali aj ďalšie skupiny cestujúcich. Za 30 centov budú cestovať aj bývalí politickí väzni a darcovia krvi, ktorí sú držiteľmi zlatej a diamantovej Jánskeho plakety a Kňazovického medaily.

Ako pripomenul predseda NSK Branislav Becík, nová tarifa bude platiť od 1. mája, dosah na rozpočet NSK bude približne 99-tisíc eur.

Prečítajte si tiež

Župan by chcel výhody aj pre ďalších

„Som veľmi rád, že sa na tom poslanci takmer jednomyseľne uzniesli a každý, kto dosiahne dôchodkový vek, bude cestovať v Nitrianskom kraji len za 30 centov. Sú už nálady poslaneckých klubov i jednotlivých poslancov, že by chceli cestovanie pre seniorov celkom zadarmo. Ja by som uvítal, aby sme pomáhali aj mladým rodinám, teda aby aj žiaci a študenti, ktorí dochádzajú do škôl, mali takisto časom cestovanie zadarmo. Podľa mojich informácií by to rodičia veľmi uvítali,“ povedal Becík.

Podľa jeho slov je však zatiaľ skoro hovoriť o bezplatnom cestovaní, NSK si najskôr musí vyhodnotiť, aký bude mať dosah aktuálne prijaté uznesenie.

„Ak sa osvedčí, možno sa na budúci rok budeme rozprávať o tom, že by sme prišli s úplne novým všeobecne záväzným nariadením, kde by sa zrušilo cestovné pre dôchodcov a vzápätí by som rovnaké opatrenia navrhol aj pre našich žiakov,“ dodal Becík.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM