Monika Földešiová Rôzne

Skutočne hrdzavé Vianoce

V mestskej časti Párovce dostali obyvatelia niektorých bytových domov pod stromček jedno veľké prekvapenie. Znečistená studená voda ich „odstavila“ od varenia, prania i kúpania.

Úžitková voda na Schurmannovej 1 a Ďurkovej 22 v Nitre je už dlhý čas znečistená, podľa slov správcu bola Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti v Nitre (ZVS) ako dodávateľovi reklamovaná už niekoľkokrát.// „Studená voda je v týchto bytových domoch** žltej až hnedej farby, čím sa v domácnostiach ničia spotrebiče ako práčky, myčky, zanášajú sa toalety a vane. A to nehovoríme o znemožnenej konzumácii takejto vody či jej zápachu,“// vraví správca oboch bytových domov. //„Situácia vyvrcholila na Silvestra, kedy som mal niekoľko telefonátov od sťažujúcich sa ľudí, ktorým bolo **znemožnené robiť s vodou čokoľvek,“ //pokračuje. Niektorí obyvatelia tak boli odkázaní buď na kúpu čistej úžitkovej vody z obchodov alebo na svojich príbuzných. Náhradná cisterna k dispozícii nebola. //„Keby som nemal na Vikárskej rodinu, ktorá mi vodu na sviatky poskytne, neviem, čo by som robil,“ //vraví jeden z vlastníkov zo Schurmannovej u­lice.

Dôvodom už dlhšie tečúcej nekvalitnej vody sú podľa správcu rozvody napojené na hlavné mestské potrubie. „Obidva domy ležia na jednej trase tohto vodovodu a bytový dom na Schurmannovej je koncový, pri zvýšenom tlaku sa všetky nečistoty tlačia hlavne do tohto domu,“ vysvetľuje dôvod hrdze v stupačkách bytov správca. Okrem toho tu bol v minulosti odstránený vypúšťací ventil – tzv. odkalovač, cez ktorý pracovníci ZVS potrubie prečisťovali. „V oboch bytovkách sa menili ležaté aj zvislé rozvody vody, počas ktorých bol vypúšťací ventil pracovníkmi ZVS zrušený s tým, že bude osadený niekde pred bytovkou. Do dnešného dňa tak ale urobené nebolo,“ //pokračuje. V mene vlastníkov bytov oboch domov už napísal žiadosť o odstránenie tejto poruchy i namontovanie odkalovača, v opačnom prípade budú ľudia nútení krátiť svoje úhrady za dodávanú vodu o metre kubické nevyhovujúcej vody. ZVS si však vraj dáva so svojou odpoveďou načas. //„Ja viem, že majú 30-dňovú lehotu na spätné vyjadrenie, keď som tam však minulí týždeň prišiel so vzorkou hrdzavej vody v pohári, predpokladal som, že to budú brať ako havarijný stav. No nič sa nekoná. Hlavne, že oni majú vodu čistú,“ uzatvára správca s tým, že si ešte počká na ich odpoveď. Obyvatelia sa však každý deň boja, kedy im hrdzavá voda opäť vystrelí z potrubia do vane či dresu.

hrdzava voda
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM