Monika Földešiová Rôzne

Školského roka sa nedočkajú

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) začne nový školský rok so štíhlejšou sieťou stredných škôl ako vlani. Ešte vo februári poslanci rozhodli o vyradení dvoch stredných škôl a dvoch školských zariadení.

Zanikla Stredná odborná škola (SOŠ) Hrkovce, ktorej právnym nástupcom sa stala SOŠ v Šahách. „Zatraktívnime študijný odbor, ktorý bude v Šahách a škola bude viac prosperovať. Bude mať viac žiakov a aj normatív, ktorý na školu príde, bude vyšší,„ uviedla vedúca odboru školstva, mládeže, športu a kultúry na Úrade NSK Ľubica Libová.
Zo siete škôl vypadla aj SOŠ Nitrianska cesta v Nových Zámkoch, ktorá sa zlúčila so SOŠ obchodu a služieb v tom istom meste. Regionálni poslanci zrušili aj posledné školské hospodárstvo v kraji, Albertov dvor v Šuranoch, ktorý podľa schváleného materiálu už dlhší čas neplnil svoju vzdelávaciu funkciu. V tej istej várke vyradilo zastupiteľstvo zo siete aj Školský internát Pod amfiteátrom v Leviciach.
K ďalšiemu znižovaniu počtu stredných škôl prikročil kraj pred prázdninami. Na júnovom rokovaní zastupiteľstva poslanci rozhodli o tom, že od 1. augusta už v Nitrianskom kraji neexistujú dve strediská praktického vyučovania. Podľa poslancov zariadenia už dlhšie obdobie neplnili svoj pôvodný účel, a preto rozhodli o ich zrušení. Zo siete stredných škôl preto bolo vyradené Stredisko praktického vyučovania na Ďurčanského ulici v Nitre a Stredisko praktického vyučovania na Tovarníckej ulici v Topoľčanoch.
Ďalšie stredné školy majú v kraji zaniknúť aj v súvislosti so vznikom centier odborného vzdelávania. Centrum vzdelávania v stavebníctve má vzniknúť na Strednej priemyselnej škole Cabajská. Táto škola sa potom spojí so SOŠ Nábrežie mládeže, ktorá zanikne.// „Pretože na SOŠ Nábrežie mládeže dlhodobo klesá počet žiakov a z pôvodnej kapacity približne 600 študentov sú priestory školy využité iba na 60 percent a priestory internátu na 20 percent,“// vysvetlila Libová.
Druhé vzdelávacie centrum, zamerané na gastronómiu, chce NSK vybudovať združením kapacít SOŠ potravinárskej a SOŠ na Levickej ulici. Ako sa uvádza v uznesení schválenom poslancami NSK, SOŠ Levická sa tak po vzniku vzdelávacieho centra zlúči so súčasnou SOŠ potravinárskou.
NSK racionalizoval sieť svojich školských zariadení už niekoľkokrát. Pri vzniku mal kraj vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti celkovo 127 stredných škôl, školských zariadení a stredísk praktického vyučovania. Postupnou racionalizáciu sa ich počet znížil až na súčasných 61. Ako pred časom pripomenul predseda NSK Milan Belica, práve sústavná racionalizácia školskej siete umožňuje kraju zabezpečovať a modernizovať prevádzku v zostávajúcich školských zariadeniach. Kraju sa tak v minulých rokoch podarilo na viacerých stredných školách vybudovať telocvične či zrekonštruovať ich budovy. Naposledy schválili sumu 186.000 eur na rekonštrukciu telocvične na Gymnáziu M. R. Štefánika v Nových Zámkoch a telocvične s prístavbou na SOŠ obchodu a služieb v tom istom meste.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM