Rastislav Búgel Samospráva

Škôlka na Nedbalovej ulici: Mesto ju chce otvoriť už v septembri

Novú materskú školu (MŠ) na Nedbalovej ulici chce nitrianska radnica otvoriť už 15. septembra. Rekonštrukcia schátranej budovy po bývalej základnej škole sa má podľa slov primátora Jozefa Dvonča začať čo najskôr, aby nová škôlka mohla fungovať už na budúci školský rok.

Ilustračný obrázok k článku Škôlka na Nedbalovej ulici: Mesto ju chce otvoriť už v septembri
Zdroj: Dnes24.sk

„Musíme to stihnúť, pretože k 15. septembru sa robí zber údajov pre normatívne financovanie. A na základe toho, koľko detí je zapísaných do jednotlivých škôl, prebieha celé financovanie počas nasledujúceho roka, takže musíme urobiť také opatrenia, aby sme deti do tejto škôlky zapísali,“ skonštatoval Dvonč.

Zriadením novej MŠ na sídlisku Klokočina chce mesto zvýšiť kapacitu svojich škôlok. Ako pred časom skonštatovala vedúca odboru školstva, mládeže a športu na mestskom úrade Mária Orságová, práve Klokočina patrí k tým častiam mesta, kde je evidovaný pomerne veľký nárast detí. Tým sa zvyšuje aj tlak na kapacity v MŠ. „Aj keď dopyt tých detí, ktoré bolo potrebné umiestniť do našich škôlok, máme pokrytý, dostali sme na rekonštrukciu MŠ Nedbalova dotáciu, ktorá nám vykryje časť nákladov. Takže rozširujeme kapacitu našich škôlok. Vzniknú tu štyri triedy pre 82 detí. Okrem toho chceme zaviesť aj novú službu. Práve na Nedbalovej chceme umiestniť deti s diagnózou diabetes. Naša úloha teraz je, aby sme za tie tri mesiace túto budovu zrekonštruovali a spustili do prevádzky,“ povedal Dvonč.

Počet škôlkarov, ktoré majú diagnostikovanú cukrovku v posledných rokoch rastie. Ich umiestnenie do bežných predškolských zariadení je problematické, pretože nepotrebujú len pedagogickú, ale aj zdravotnú starostlivosť. „Tak ako mesto Nitra vychádza v ústrety deťom s rôznymi druhmi zdravotného postihnutia, či už sú to sluchovo, zrakovo, či mentálne postihnuté deti, ktoré navštevujú škôlky s integrovanými triedami, je potrebné pomôcť aj deťom s diagnózou diabetes. Je to aj požiadavka zo strany rodičov. Tým, že v rámci Slovenska takúto starostlivosť poskytuje iba Bratislava, tak by sa aj Nitra dostala na naozaj dobrú úroveň v tejto súvislosti,“ skonštatovala mestská poslankyňa Anna Šmehilová. Podľa primátora má mesto jednoznačný zámer poskytnúť na MŠ Nedbalova starostlivosť pre deti s diabetickým ochorením. Zriadenie tejto služby však bude závisieť aj od reálneho záujmu rodičov. „Nemáme zistený počet týchto detí. Treba si tiež uvedomiť, že tá starostlivosť nie je jednoduchá, pretože si vyžaduje prítomnosť zdravotnej sestry. Takže tu budeme potrebovať aj špeciálnych nepedagogických pracovníkov. Ak bude dostatočný záujem na vytvorenie jednej triedy, tak samozrejme, že sa budeme snažiť vyhovieť a rodičom a deťom pomôcť. Dnes však naozaj nevieme, koľko takých detí dnes v Nitre je, ale je pravda, že choroba diabetes má stúpajúci trend,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM