Rastislav Búgel Rôzne

Skauti smútia: Vo veku nedožitých 91 rokov zomrel Viliam „Gándhí“ Dokupil

Poznali ho nielen v Nitre, ale aj po celej krajine. Viliam Dokupil prezývaný Gándhí patril medzi známe tváre slovenského skautingu.

Ilustračný obrázok k článku Skauti smútia: Vo veku nedožitých 91 rokov zomrel Viliam „Gándhí“ Dokupil
3
Galéria

Viliama Dokupila skauti poznali pod prezývkou Gándhí. Väčšinu svojho života bol významným skautským činovníkom, skautom telom i dušou. Postaral sa o výchovu viacerých generácií mladých ľudí, ktorým v prostredí skautských organizácií vytvoril druhý domov.

Gándhí už na „svojich“ skautov bude dohliadať iba zhora. Zomrel nadránom 20. septembra vo veku nedožitých 91 rokov.

Narodil sa 30. novembra 1927 v Nitre. Ako informuje web storocnica.ni­trava.sk, už ako 10-ročný sa stal vĺčaťom u katolíckych skautov. V roku 1945 si pod svoje krídla ako radca zobral družinu kamzíkov v oddiele katolíckych skautov. Po roku 1990 sa výrazne angažoval v oddiele oldskautov.

V roku 1995 sa stal vodcom 3. zboru (dnes už 23. zbor Nitrava), ktorý viedol až do januára 2015. Od roku 2009 bol aj vodcom Oblasti kniežaťa Pribinu.

„Na dedkovi som pozorovala, že zostarol, až keď prestal chodiť na tábory. To bolo vlastne až po jeho osemdesiatke. Bol ikonický tým, že tam kempoval so svojim karavanom, keď už nemohol spávať v stane. Skauting ho nesmierne naplňoval. Keď som mala 9 rokov, priviedol ma na prvú družinovku. Skauting a hlavne moje skautské kamarátky a kamaráti mi značne ovplyvnili život a stále mi ho obohacujú. Takže mu vďačím za veľa,“ spomína jeho vnučka Maggie Škabraha Dokupilová.

Posledná rozlúčka s Viliamom Dokupilom bude v sobotu 22. septembra o 15:00 na Mestskom cintoríne v Nitre.

“S deťmi robte vy. Ja už som predsa len od nich starší no ostatné veci Vám kľudne porobím. Toto hovoril často. Moc nenarozprával , viac robil a bolo to aj skutočne vidieť. Administratíva, účtovníctvo, granty, komunikácia s mestom a s firmami, vybavenie povolenia na tábor to je len začiatok výpočtu toho čo pre náš zbor robil. Neostalo len pri zbore. Niekoľko rokov viedol okres, a neskôr oblasť. V živote človeka je len pár ľudí čo ho ovplyvnia a niekam posunú. Gándhí je a bude jeden z tých čo mi zmenili život. Určite však nielen mne,“ opísal Gándhího aktuálny vodca 23. zboru Nitrava Marián Benc alias Žiletka.

Svet skautov smúti: Zomrel ikonický Viliam „Gándhí “ Dokupil
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM