Šport

Silvestrovská tradícia v Nitre pokračuje: Môžete sa prihlasovať na beh na Zobor

Koniec roka sa blíži a s ním aj tradičné preteky na Zobore. Tohtoročnú plaketu pre účastníkov zdobí zaujímavý motív.

Ilustračný obrázok k článku Silvestrovská tradícia v Nitre pokračuje: Môžete sa prihlasovať na beh na Zobor
Zdroj: TASR/Milan Ivanič

Zoborský silvestrovský beh profesora Ladislava Korčeka má v Nitre dlhoročnú tradíciu. Do minulých ročníkov však zasiahla pandémia a preteky museli organizátori preložiť na iný termín.

V poradí 34. ročník sa však vráti k tradíciám a uskutoční sa v posledný deň roka 2022.

„Aj tento rok pokračuje tradícia silvestrovského behu na Zobor. Veríme, že na rozdiel od minulých rokov v riadnom termíne 31. 12. 2022. Elektronická registrácia pretekárov je otvorená, prihlasovať sa môžete do 28. decembra,“ informujú organizátori z Čakanka n.o. Prihlášku nájdete TU!

Prečítajte si tiež

Beh je určený pre profesionálnych aj amatérskych bežcov. Kvôli náročnosti behu nie sú otvorené žiacke kategórie do 15 rokov.

Celková dĺžka behu je 5 500 m s prevýšením 262 m.

Mužské a ženské vekové kategórie štartujú o 10:00 hodine. Od 8:45 do 11:00 majú štart turisti, pre ktorých je trasa vyznačená modrou farbou.

Cesta do cieľa

Štart pretekov bude na asfaltovom povrchu. Beh sa začína 300-metrovým okruhom pred nemocnicou. Prvý kilometer trate je vo výške 330 m n. m., pokračuje cez vrch Plieška (405 m n. m.) s prevýšením 113 m.

Odtiaľ po miernom klesaní nasleduje krátky výstup na kótu 450 m n. m. a plynulé klesanie do priestoru Troch dubov (444 m n. m.). Trať pokračuje vstupnými bránami opevnenia Slovanov (540 m n. m.). Chodník ďalej klesá a privádza nás do Sedla pod Zoborom (535 m n. m.).

„Dvestometrovým výbehom sme dosiahli vrchol Pyramídy (554 m n. m.). Obehneme pamätník a po zelenej značke klesáme 1600 m (bod 7, 8, 9). Miernym klesaním k bodu 10 pokračuje trať smerom k Svoradovmu prameňu po vrstevnici. Od Svoradovho prameňa nasleduje prudký nebezpečný zostup do cieľa s dĺžkou 250 m,“ opisujú organizátori.

Plaketa pre pretekárov

Tohtoročnú spomienkovú plaketu určenú pre účastníkov behu zdobí motív avarskej rolničky.

„Rolničky patrili medzi apotropajné predmety, teda kultové prostriedky odvracajúce negatívne účinky pôsobenia nadprirodzených síl. Využívali ich aj rodičia na kontrolu pohybu detí vo voľnom priestranstve, taktiež mohli slúžiť ako ochrana pred divými zvieratami. Liate bronzové exempláre niekedy bývajú zdobené mužskými tvárami s mandľovými očami, zrasteným huňatým obočím, ploským nosom, kruhovými ústami s fúzmi a bradou,“ priblížili organizátori.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Čakanka n.o.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM