Správy

Šikana a politické vybavovanie účtov? Časť poslancov žiada ODVOLAŤ prednostu aj poradcu

Časť nitrianskych poslancov vyzýva primátora, aby odvolal prednostu mestského úradu Martina Horáka a zrušil post poradcu pre komunikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Šikana a politické vybavovanie účtov? Časť poslancov žiada ODVOLAŤ prednostu aj poradcu
Zdroj: Dnes24.sk

Časť nitrianskych mestských poslancov už niekoľko mesiacov nalieha na primátora Mareka Hattasa, aby odvolal prednostu mestského úradu Martina Horáka a zrušil post poradcu pre komunikáciu, ktorý zastáva Henrich Varga. Na poslednom rokovaní zastupiteľstva vo štvrtok (29. 2.) 15 z 27 prítomných poslancov schválilo uznesenie s výzvou, aby tak primátor urobil.

Prednostovi mestského úradu v schválenom uznesení vyčítali, že dlhodobo nezvláda riadenie úradu a činnosť útvarov na radnici je nekoordinovaná a chaotická. Vytkli mu aj to, že neplní uznesenia mestského zastupiteľstva. O funkcii poradcu primátora konštatovali, že je nadbytočná, účelovo vytvorená a neprináša mestu žiadny úžitok.

Prečítajte si tiež

Vybavovanie účtov

Rovnaká skupina poslancov sa o takýto krok pokúšala už vlani v decembri, keď mestské zastupiteľstvo riešilo dočasné financovanie projektu Kreatívneho centra (KC) za 15,5 milióna eur. Už vtedy žiadali za svoj súhlas s financovaním KC ústupky od vedenia mesta, medzi nimi aj odvolanie prednostu mestského úradu a zrušenie funkcie poradcu pre komunikáciu.

Na februárovom rokovaní primátor 15 poslancom odkázal, že aj napriek schválenému uzneseniu mestské zastupiteľstvo podľa zákona nemá kompetenciu odvolať prednostu mestského úradu alebo zrušiť funkciu poradcu. „Odvolávanie týchto dvoch kolegov považujem za politické vybavovanie si účtov a celá diskusia k tejto téme je zbytočná,“ skonštatoval Hattas.

Upozornenie prokurátora

Ako zdôraznil, prednosta Horák i poradca Varga majú jeho plnú dôveru. „Pracujú a pracovali na veľkých projektoch, ako napríklad nábeh novej MHD, kde sme ušetrili kvalitnou súťažou na nového dopravcu milióny eur, alebo kampaň pri sčítavaní obyvateľov, vďaka ktorej sme získali zo štátu viac peňazí,“ uviedol Hattas.

Zároveň poslancom pripomenul, že v januári bolo mestu doručené upozornenie prokurátora, v ktorom sa konštatovalo, že mestskí poslanci neoprávnene ukladajú úlohy prednostovi a ďalším zamestnancom mesta. Prokurátor v upozornení pripomenul, že táto kompetencia prináleží v zmysle zákona len primátorovi. „Kým bolo dodržané nejaké dekórum, nešikanovali sa zamestnanci mestského úradu a nedávali sa odporúčania, ktoré sú protizákonné, tak sa to dalo ustáť. Ale ak sa nerešpektujú základné pravidlá, tak si musíme zákon striktne vykladať,“ povedal poslancom primátor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM