Jaroslav Dodok Rôzne

Šesťročné gymnáziá nevzniknú

Šesťročné gymnáziá popri súčasných štvor-, päť- a osemročných gymnáziách nevzniknú. Zaviesť ich chceli poslanci Andrej Hrnčiar a Martin Poliačik, avšak ich návrh novely školského zákona dnes v parlamente nezískal dostatočnú podporu.

Na šesťročné gymnázium by sa mohol podľa ich návrhu novely školského zákona dostať len uchádzač, ktorý získal primárne vzdelanie prvého stupňa základnej školy, ukončil piaty a šiesty ročník základnej školy a zároveň splnil podmienky na prijatie na daný študijný program.

Šesťročnými gymnáziami chceli predkladatelia vytvoriť optimálne podmienky na program vzdelávania pre nadaných a talentovaných žiakov vo veku 12 rokov a pripraviť ich na úspešné štúdium na vysokých školách.** „A to nielen doma, ale aj v zahraničí,“** píšu navrhovatelia v dôvodovej správe.

Poslanci vysvetľovali, že predkladaný návrh zákona vychádza z výsledkov experimentálneho overovania šesťročného gymnaziálneho štúdia, ktoré prebiehalo počas 17 rokov na Gymnáziu Viliama Paulínyho–Tótha v Martine.

„Na základe výsledkov experimentálneho overovania koncepcie šesťročného štúdia v gymnáziu a koncepcie maturitnej skúšky na uvedenom type gymnaziálneho štúdia, sa dospelo k záverom, že pôjde o efektívny model stredoškolského vzdelávania, ktorý žiackej časti populácie poskytne kvalitné vzdelanie, adekvátne jej študijným a intelektovým schopnostiam,“ uvádza sa v návrhu.

Snaha o zavedenie šesťročných gymnázií bola posledná, ktorou sa poslanci na aktuálnej tretej schôdzi zaoberali. Do poslaneckých lavíc sa vrátia 24. júla, kedy sa začne štvrtá schôdza v tomto volebnom období. Poslanci sa zvyčajne cez leto neschádzajú, tento rok je to však inak.

Viac zo študentského života sa [link=http://www­.student24.sk]doz­viete TU![/link]

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM