Rastislav Búgel Kultúra

Šesť dní plných podujatí: Začal sa ďalší ročník Divadelnej Nitry

Veľký divadelný sviatok je tu. Téma Empatia – zdieľať a deliť sa je nosnou témou tohtoročného medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa dnes začal v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Šesť dní plných podujatí: Začal sa ďalší ročník Divadelnej Nitry
Foto: Rastislav Búgel

Téma prepája programové časti festivalu i jednotlivé diela programu, zároveň synergickým efektom pôsobí na návštevníka, skonštatovala riaditeľka festivalu Darina Kárová. V rámci hlavného programu 24. ročníka festivalu budú mať návštevníci počas šiestich dní možnosť vidieť osem zahraničných produkcií a štyri slovenské divadelné inscenácie. Ich protagonistami sú slabí, zraniteľní, chudobní, starí, chorí, postihnutí a marginalizovaní. V dielach, aktivitách a diskusiách počas festivalu budú rezonovať témy ako vojnové konflikty, imigrácia, chudoba, hlad, staroba, problémy menšín, život bez domova.

Slovenské inscenácie

Do výberu hlavného programu tohtoročnej Divadelnej Nitry sa dostali štyri slovenské inscenácie. Činohra Slovenského národného divadla ponúkne inscenáciu Mojmír II. alebo Súmrak ríše, Veľký zošit predstaví Divadlo Andreja Bagara v Nitre, nezávislé zoskupenie Med a prach sa predstaví inscenáciou Domov Eros Viera a Divadlo Thália Košice sa bude prezentovať predstavením Spiatočka (Rükverc). Kurátori slovenskej časti, režisérka Iveta Ditte Jurčová a dramatik a dramaturg Michal Ditte, videli od februára do júna tohto roku 54 inscenácií z 19 slovenských divadiel. Podľa vlastných slov prednosť dali tomu „progresívnemu, zaujímavému a výnimočnému“.

Sprievodné podujatia

Okrem divadelných predstavení hlavného programu môžu návštevníci festivalu navštíviť aj sprievodné akcie rôzneho typu ako filmové projekcie, verejné čítanie, expozície, rôzne performancie a inštalácie. Aj sprievodné podujatia sa vyjadrujú predovšetkým k téme festivalu Empatia – zdieľať a deliť sa. Prostredníctvom rôznych umeleckých druhov majú návštevníci možnosť stretnúť sa s problémami menšín a hendikepovaných ľudí, uvidieť umelecké diela reflektujúce rasizmus, imigráciu, extrémizmus, inakosť, kultúrnu rôznorodosť, ale aj ochranu životného prostredia či vzťah k domovu aj kultúrnemu dedičstvu. Sprievodný program prináša pouličné divadelné predstavenia, mladé študentské a amatérske divadlo, filmy, koncerty, výstavy, inštalácie výtvarného umenia vo verejnom priestore, literatúru a rozhlasové umenie. Oslovuje detského aj mladého diváka, otvára nočné brány a výstavné priestory galérie, múzea a synagógy.

Najväčší festival

Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším divadelným festivalom a jednou z najvýznamnejších medzinárodných aktivít v oblasti kultúry na Slovensku. Koná sa od jesene 1992 každý rok koncom septembra v Nitre. Je výberovou nesúťažnou prehliadkou špičkového európskeho, predovšetkým činoherného divadla, prístupnou tanečnému, pohybovému, hudobnému, bábkovému i výtvarnému divadlu. Vyhľadáva netradičné, inovatívne a inšpiratívne scénické diela, oboznamuje s novými tendenciami a s novými menami tvorcov, obsahuje bohatý sprievodný a pracovný program, dáva priestor iným druhom umenia a prezentácii regionálnych kultúrnych aktivít.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM