Krimi

Seniorka neverila vlastným očiam: Pri okopávaní záhrady našla ruský GRANÁT

Počas jarných prác eviduje polícia častejšie oznámenia o nálezoch povojnovej munície. Neuveríte, kde všade ľudia našli pozostatky z vojny.

Ilustračný obrázok k článku Seniorka neverila vlastným očiam: Pri okopávaní záhrady našla ruský GRANÁT
5
Galéria

Policajní pyrotechnici majú na jar plné ruky práce. Ako informuje krajská polícia v Nitre, oznámení o nálezoch starej munície pribúdajú hlavne počas jarných prác na poliach.

„Jedno z oznámení prišlo z Ipeľského Sokolca v okrese Levice. Privolaný pyrotechnik zistil, že ide o delostreleckú muníciu 75 mm nemeckej výroby z obdobia II. svetovej vojny. Munícia musela byť na mieste zneškodnená,“ uvádza polícia.

Protitankové strely

Ďalší nález nahlásili v Novej Vieske v okrese Nové Zámky, kde pri výkopových prácach našli tri kusy munície, ktorú neskôr pyrotechnik identifikoval ako protitankové strely ruskej výroby a ručný granát.

„Táto munícia bola schopná prevozu a tak si ju pyrotechnici odviezli do svojho skladu a zneškodnená bude neskôr pri riadenom odstrele viacerých nájdených výbušných predmetov,“ konštatuje polícia.

Prečítajte si tiež

Okopávala záhradu

Kuriózny prípad sa stal v Nesvadoch, kde sa ručný granát ruskej výroby objavil pri okopávaní záhradky. „72-ročná žena pri nájdení granátu neverila vlastných očiam. Zachovala však chladnú hlavu a privolala políciu. Granát bol zneškodnený na odľahlom mieste,“ priblížila polícia.

Štyri náboje do guľometu a jeden ručný granát z obdobia II. svetovej vojny boli nájdené tento týždeň aj v Kolíňanoch.

Ako dodáva polícia, granát bol našťastie bez zápalky i náplne, a tak nehrozilo jeho náhodné vybuchnutie. Muníciu si na mieste prevzali policajní pyrotechnici.

Neriskujte, volajte políciu

Väčšina nájdenej munície pochádza podľa polície z obdobia druhej svetovej vojny a aj po viac ako sedemdesiatich ôsmich rokoch je stále funkčná.

„Manipulácia s ňou je životu nebezpečná. Ak sa s akoukoľvek súčasťou munície pri prácach v záhrade, na poli, na stavbách alebo aj na prechádzke v lese stretnete – nedotýkajte sa munície, neprenášajte ju a okamžite privolajte políciu. Najskôr príde policajná hliadka, ktorá miesto zabezpečí a následne si muníciu prevezme náš pyrotechnik,“ apeluje polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Nálezy munície v Nitrianskom kraji
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM