Rôzne

Šéfka matriky prezradila ZAUJÍMAVOSTI o sobášoch: Vlani mali svadbu aj vo VÄZENÍ!

Práca na nitrianskej matrike prináša množstvo zaujímavých príhod. Ako jej šéfka spomína na kuriozity počas sobášov?

Ilustračný obrázok k článku Šéfka matriky prezradila ZAUJÍMAVOSTI o sobášoch: Vlani mali svadbu aj vo VÄZENÍ!
Zdroj: Pexels.com

Janka Rybárová už 26 rokov pracuje na nitrianskej matrike. Rozhovor so ženou, ktorá aktuálne matrike šéfuje, vyšiel v januárovom čísle Radničných novín.

Janka sa rozhovorila o viacerých zaujímavostiach. Medzi ne napríklad patria zmeny mena, ktoré obyvatelia podstupujú po zmene pohlavia. Núdza však nie je ani o zaujímavé momenty zo sobášov. ´

Svadba na Lomničáku?

Existuje možnosť, že by sa pár videl prvý raz až v sobášnej sieni? „To, ako sa pár zoznámil, neskúmame, ale minimálne sedem dní pred sobášom si musia podať žiadosť na matrike a doložiť potrebné doklady, musia prehlásiť, že poznajú svoj zdravotný stav, dohodnúť sa na priezvisku. Takže možnosť, že sa uvidia po prvý raz na sobáši, nie je,“ prezradila Janka Rybárová.

Rybárová spomína aj na zaujímavú príhodu: „Na školení nám hovorila kolegyňa, že mali pár, ktorý chcel sobáš na Lomnickom štíte, no oni to odmietli, pretože aj podľa zákona nemôže zamestnávateľ vyslať zamestnanca tam, kde by mu hrozila ujma na zdraví. V lete chcú mať sobáše tam, kde bude aj hostina, je to pre nich praktickejšie – sobášny akt sa potom uskutočňuje vonku.“

Prečítajte si tiež

Svadba vo väzení

Zaľúbenci si často svoj veľký deň naplánujú mimo obradnú sieň. Podľa šéfky matriky majú najviac takýchto výjazdov počas leta. Niekedy musia „obehať“ aj tri miesta v jeden deň.

„Je to trošku náročnejšie, keď to je v tom najväčšom lete. Mužom často tečie pot po tvári, stalo sa aj nám, že sme nevedeli ani čítať. Museli sme tiež použiť slnečné okuliare, lebo obradný stôl bol nasmerovaný proti slnku. Chodíme do reštauračných zariadení, ale nie do súkromných domov. Aj zákon totiž hovorí, že sobáš musí mať určitú úroveň. Možno to neskôr aj u nás bude ako v Amerike, možno za to budú v budúcnosti zodpovedné agentúry a matrika bude zodpovedná iba po právnej stránke. Ktovie,“ dodáva Rybárová.

V Nitre chodia sobášiť aj do nemocnice alebo do domova dôchodcov. „Áno, chodíme sobášiť aj do nemocnice alebo do domova dôchodcov. Ak je človek v zlom stave, tak sa ide výnimočne aj k nemu domov. Vlani sme mali sobáš aj vo väznici,“ prezradila Janka Rybárová.

Dojatý ženích

Sobáše ovplyvnilo aj nedávne covidové obdobie. Podľa šéfky matriky platili veľké obmedzenia. Prekryté museli byť dýchacie cesty, obmedzený bol aj počet návštevníkov. Aj nitrianska matrika vtedy zaznamenala výrazný úbytok svadieb.

„Niektorí si v tom čase aj trikrát preložili sobáš.“

Počas svojej práce na matrike zažila Rybárová niekoľko sobášov, ktoré jej utkveli v pamäti: „Pamätám si zrelých ľudí, ktorí uzatvárali druhé manželstvo. Muž bol tak dojatý, že sa rozplakal. Bolo vidno, že sa ľúbia aj vo vyššom veku, a to dojalo aj nás. Dobre nám tiež padne, keď snúbenci vnímajú, čo im hovoríme, lebo niektorí sú akoby boli hlavou niekde inde a pristupujú k sobášu tak, že to chcú mať čím skôr za sebou. Rada si spomínam na sobáše koncom 90. rokov, keď som začínala sobášiť. Vtedy boli skoro všetky sobáše oveľa väčšie. Obradná miestnosť bola plná, stálo sa aj po bokoch. To už pominulo. Možno to bolo aj tým, že išlo o generáciu, v ktorej sa narodilo veľa detí.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM