Rastislav Búgel Správy

Šéf Slovenskej lekárskej komory zostra: Chce odvolanie riaditeľa nitrianskej fakultnej nemocnice!

Šéf Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marián Kollár si myslí, že riaditeľ nitrianskej fakultnej nemocnice Jozef Valocký by mal byť zo svojho postu odvolaný. Povedal to na tlačovej konferencii pred nitrianskou nemocnicou.

Ilustračný obrázok k článku Šéf Slovenskej lekárskej komory zostra: Chce odvolanie riaditeľa nitrianskej fakultnej nemocnice!
Foto: Rastislav Búgel

Ministerstvo zdravotníctva SR by tak podľa jeho slov malo konať kvôli prípadu detskej reumatologičky z nitrianskej nemocnice Zuzany Pechočiakovej, ktorá upozornila na vybielenie medicínskych údajov v zdravotnej dokumentácii pacienta. „Po tom, čo sa pani doktorka zachovala maximálne profesionálne a postavila potreby pacienta pred falošnú kolegialitu, stala sa obeťou hrubej šikany zo strany námestníčky riaditeľa a s vedomím riaditeľa fakultnej nemocnice Valockého,“ vyhlásil Kollár.

Závažné obvinenia

Ten obvinil riaditeľa FN z toho, že sa za asistencie ministerstva zdravotníctva usiloval celú kauzu zamiesť pod koberec. „Námestníčka riaditeľa a ani riaditeľ FN Valocký sa okrem toho neštítili bez škrupúľ zaútočiť na profesionálnu a morálnu česť doktorky Pechočiakovej, počínajúc jej preložením na príjmovú ambulanciu, výmenou zámku na dverách lekárskej izby, ponižujúcim vymedzením priestoru, po ktorom sa pani doktorka môže pri liečbe pohybovať, či krátením úväzku odbornej ambulancie. Myslím si, že už len toto by mal byť pre MZ SR dostatočný dôvod na jeho odvolanie z funkcie riaditeľa,“ zdôraznil Kollár.

S podporou lekárskej komory

Jeho slová potvrdila aj lekárka Zuzana Pechočiaková. Ako zdôraznila, šlo jej iba o prešetrenie toho, že boli v zdravotníckej dokumentácii zabielené dôležité informácie neznámou osobou. „Ja som na to len upozornila a žiadala som o prešetrenie. A potom ma zobrali z oddelenia veľkých detí a preložili ma na príjmovú ambulanciu. Zobrali mi pacientov, čiže na oddelenie nechodím a potom ma vyhostili z lekárskej izby. A to si naozaj myslím, že to už trošku presiahlo…,“ povedala Pechočiaková. SLK jej už prisľúbila morálnu, odbornú i právnu pomoc. Ona sama sa zatiaľ súdnou cestou brániť neplánuje.

Žiadajú prešetrenie postupu

Podľa Kollára SLK v tomto prípade nebude bojovať iba o česť šikanovanej lekárky, ale o celý lekársky stav. „Rozhoduje sa o tom, či nášmu zdravotníctvu budú udávať smer poctiví lekári, alebo bude mať navrch arogancia mocných v tomto prípade stelesnená riaditeľom Valockým a jeho námestníčkou Alenou Ďurišovou,“ povedal Kollár. SLK vyzvala riaditeľa FN v Nitre, aby neodkladne vrátil Pechočiakovej jej pracovné zaradenie a vyvodil pracovnoprávnu zodpovednosť voči zamestnancom nemocnice, ktorí porušujú zákonné povinnosti pri vedení zdravotnej dokumentácie. Komora zároveň vyzvala MZ SR, aby preverilo zákonnosť postupu vedúcich pracovníkov nemocnice a Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre zdravotníctvo požiadala o prešetrenie postupu Valockého a jeho námestníčky.

Riaditeľ nedvíhal telefón

Alena Ďurišová sa k celej kauze odmietla vyjadriť. „Ja to riešim cez právnikov. Ja som nijakú chybu nespravila, ja som žiadny zákon neporušila. Trvám na tom a riešim to proste cez právnikov. Určite sa ja k tomu nebudem vyjadrovať, to čo malo byť povedané, bolo povedané,“ uviedla. Svoj telefón nedvíhal ani riaditeľ nitrianskej nemocnice Valocký. Na jeho sekretariáte potvrdili, že bol v NR SR, kde sa konala schôdza, na ktorej sa opozícia usilovala odvolať ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM