Rastislav Búgel Samospráva

SDKÚ rokuje kvôli župným voľbám so Smerom. Bude pokračovať slovenská koalícia?

Strana SDKÚ-DS rokuje v Nitrianskom samosprávnom kraji so Smerom-SD o pokračovaní slovenskej koalície. Podľa Tótha z SDKÚ však ide len o neformálne stretnutie.

Ilustračný obrázok k článku SDKÚ rokuje kvôli župným voľbám so Smerom. Bude pokračovať slovenská koalícia?
Zdroj: TASR

Niekoľko variant

Podľa Tibora Tótha z SDKÚ-DS však ide len o neformálne rozhovory a žiadne dohody sa neuzatvárajú. Ústredná rada SDKÚ-DS nedávno vyzvala všetky stredopravé strany, aby neuzatvárali koalície so stranou Smer-SD. „Je viacero variant,“ odpovedal na otázku, či SDKÚ-DS v NSK rieši aj opätovnú slovenskú koalíciu so Smerom-SD a KDH. Dodal, že v súčasnosti sa však nitriansky zväz zaoberá dokončením preregistrácie členov, následne sa má zísť Krajské predsedníctvo. Až to rozhodne, ako bude SDKÚ-DS v Nitre postupovať v jesenných voľbách do vyšších územných celkov.

V NSK je s dohodou problém

Pokračovanie slovenskej koalície, ktorá v minulosti vznikla ako protipól k SMK, preferuje KDH, Mostu-Híd sa to nepozdáva. Strana Bélu Bugára by chcela, aby vo všetkých krajoch vznikla koalícia Ľudovej platformy, ktorá by mala byť alternatívou voči Smeru-SD. Bugár pripúšťa, že v NSK je s dohodou pravice problém. „Budeme ďalej rokovať a bol by som veľmi rád, keby sme sa aj v Nitre dohodli. Budeme rokovať, aj keď vidím, že v Nitre nebude jednoduché sa dohodnúť,“ uviedol Bugár. Most-Híd sa vzhľadom na problémy v NSK bude usilovať minimálne o dohodu v siedmich krajoch.

Dohoda vo všetkých krajoch

Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo v parlamente povedal, že jeho strana preferuje dohodu pravice vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch, a to nielen na spoločných kandidátoch na predsedov krajov, ale aj na miestnych poslancoch. „Náš cieľ je jasný, v ôsmich krajoch spoloční kandidáti na predsedu aj poslancov. Nepohneme sa ďalej v budovaní alternatívy, keď sa nedáme dokopy,“ vyhlásil Frešo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM