Rastislav Búgel Samospráva

SDKÚ a SaS chcú kontrolu moci v Nitre: Bez toho sa vraj nenaštartuje rozvoj mesta

Vytvorenie reálnej kontroly moci je hlavným cieľom pravicovej koalície, ktorá pred komunálnymi voľbami vznikla v Nitre zo strán SDKÚ-DS a SaS. Koalícia stavia do volieb sedem kandidátov na post mestských poslancov.

Ilustračný obrázok k článku SDKÚ a SaS chcú kontrolu moci v Nitre: Bez toho sa vraj nenaštartuje rozvoj mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedol Daniel Balko z SDKÚ-DS, prvotným cieľom bolo zostaviť v Nitre veľkú koalíciu pravicových strán ako reálnu alternatívu súčasnej koalície Smer-SD a KDH, ktorá má už druhé volebné obdobie väčšinu v nitrianskom mestskom zastupiteľstve. „Od začiatku sme rokovali s SaS i s ďalšími hodnotovo blízkymi stranami. Žiaľ, ostatné pravicové strany sa rozhodli ísť do komunálnych volieb samostatne, čo podstatne znížilo šancu postaviť relevantnú protiváhu koalícii Smer-SD a KDH. Našou hlavnou prioritou je preto snaha o vytvorenie reálnej kontroly moci v Nitre,“ povedal Balko.

Chcú kontrolu verejného života

Jeho slová potvrdil aj Radoslav Pavelka z SaS. „Cieľom tejto našej spoločnej koalície, je naozaj predovšetkým kontrola verejného života. Rovnako sa budeme snažiť, aby sa smerom k verejnosti dostávalo čo najviac informácií z rozhodovania v Nitre. O tom, čo sa robí, ako sa to robí, za akých podmienok… Aby toho ľudia o meste vedeli čo najviac,“ skonštatoval. Balko zdôraznil, že kontrola vládnej koalície v Nitre je mimoriadne dôležitá, pretože jej členovia sa podľa jeho slov až príliš „opevnili“ na všetkých postoch v meste. „Aj posledné štyri roky ukázali, že bez kontroly moci nie je šanca naštartovať potrebný rozvoj Nitry. Kontrolovať chceme minimálne štyri oblasti. Je to hospodárenie mesta, kde sa schvaľujú niekoľkoročné investičné plány, ktoré sa nakoniec ani nerealizujú. Dnes je iba päť percent takýchto investícií zrealizovaných a to máme volebný rok,“ povedal Balko.

Hospodárenie mestských podnikov

Kandidáti pravicovej koalície chcú zabezpečiť aj kontrolu pri tvorbe a plnení strategických plánov rozvoja, na ktoré podľa Balka dnešné vedenie mesta celkom rezignovalo. „Tretia oblasť, ktorá je nutná, je kontrola mediálnej politiky. Zvlášť, keď momentálne je mediálna rada zložená iba z členov jednej politickej strany. Štvrtá oblasť, ktorú je nutné kontrolovať, je hospodárenie mestských podnikov a ich prípadná reorganizácia. Tu sme dnes svedkami toho, že sa v Nitre účelovo zakladajú a rušia podniky a inštitúcie. A takto sa predsa v krajskom meste fungovať nedá,“ povedal Balko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM