Monika Földešiová Iné športy

Šach: Nitrianske celky viedli dramatické súboje

V 3. lige šachu družstiev znamenalo pre oba nitrianske tímy len pokračovanie v trende nastúpenom v minulých kolách. Céčko stúpa hore a déčko klesá dolu. 4. liga sa zasa niesla v znamení nitrianskeho derby.

Obe mužstvá hrali na domácej pôde, NŠK Nitra C s nebezpečným KŠC Komárno D a NŠK Nitra D so slabšími ŠK Bašta Nové Zámky B.
Prvý zápas sa vyvíjal až neuveriteľne ľahko pre céčkarov. Na posledných dvoch šachovniciach rýchlo zvíťazili Šimončič a Vencel a hneď bolo 2–0. Keď potom Jambrich v asi kľúčovej partii celého stretnutia prekvapil a porazil silného Illésa, stav 3–0 bol už jednoznačný. Potom síce hostia skorigovali, Danko podľahol Kataríne Kráľovej 3–1 a Balko Viktorovi Molnárovi 3–2. Amrich však onedlho zvýšil na 4–2 v náš prospech a Páleš, síce o pešiaka ľahší, avšak s podstatne aktívnejšími figúrkami, prinútil súperku Klaudiu Kráľovú k remíze 4,5–2,5 celkove a tým zabezpečil celkové víťazstvo družstva. Pereszlényi napokon už len prikrášlil výhrou výsledok na celkových 5,5–2,5 v prospech Nitranov.
NŠK Nitra D už svojím prístupom k zápasu v podstate prehrala, lebo jej nenastúpili prví dvaja hráči zo základnej zostavy. Je to veľká škoda kvôli tomu, že práve na slabšie Nové Zámky bolo potrebné prísť kompletní a naplno bodovať. Tí, čo prišli, robili síce, čo mohli, ale vôbec to nestačilo. Osobitnú pochvalu si z déčka asi zasluhuje len Geleta, ktorý vyhral už tretiu partiu za sebou a vidno, že výkonnostne stúpa. Okrem neho vyhral aj Bystrický a remizoval Kobida. Ostatní Nitrania: Karcol, Eremiáš, Binka, Šilík a Chrenko žiaľ, svoje partie prehrali. Konečný výsledok NŠK Nitra D – ŠK Bašta Nové Zámky B 2,5–5,5.

Kompletný výsledkový servis 4. kola tretej ligy je [link=http://chess-results.com/tnr5720­1.aspx?art=3&rd=4&lan­=1]TU[/link]

Nitrianske derby pre šachistov AŠK Nitra NŠK Nitra E – AŠK Nitra 3,5:4,5 V 3. kole 4. šachovej ligy sa stretli dva nitrianske kluby NŠK Nitra E a AŠK Nitra. Zápas začali lepšie hostia, keď na 1 šachovnici Martin Amrich získal v otvorení výhodu, na ktorú Anton Knotek nenašiel protihru 0–1. Na 3. šachovnici Imrich Ručkay nedokázal zabojovať v strednej hre a tak zápas skončil remizou 0,5:1,5. Talen­tovaný hráč súpera Milan Chovan na 8. šachovnici už v 10. ťahu ukázal Mariánovi Šillíkovi, aké je dobré vedieť otvorenie 0,5:2,5. Náš Matej Košík na 6. šachovnici sa rozišiel s Ľubošom Hlavinom po vyrovnanom boji remízou 1:3. Po nečakanej sprche prišli radostnejšie chvíle aj pre nás. Ivan Bystrický na 7. šachovnici po jasne prehratej partii s Jaroslavom Rajčanom využil chvíľkové zaváhanie Jara a získal vežu, čo napokon rozhodlo o zisku bodu pre nás 2:3. Bojovný a kvalitný výkon podal na 4. šachovnici Dušan Danko proti Jozefovi Kručayovi, čo mu vynieslo bod 3:3. Aj partia na 2. šachovnici sa hrala v našej réžii. Marian Kuna po prevahe získal materiálnu výhodu nad Jozefom Kinče a o výhru prišiel v závere, keď v časovke nenašiel správne pokračovanie 3,5:3,5. Rozhod­nutie o celom zápase padlo na 5. šachovnici, náš Ľubor Bako nedokázal odolať Samovi Hrstkovi a partiu prehral 3,5:4,5.

Zelovič, Páleš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM