Monika Földešiová Rôzne

S bicyklom v autobuse

Dnešným dňom zavádza prepravná spoločnosť v nitrianskej mestskej hromadnej doprave úplnú novinku -po meste budú premávať cyklobusy.

Tie zaviedla spoločnosť Veolia Transport z dôvodu pohodlnejšej prepravy bicykla do miest vhodných na cyklistiku. Takýto druh autobusov bude premávať výhradne počas víkendových a sviatočných dní, na prepravu kočíkov či invalidných vozíkov však určené nebudú. Prípadní cestujúci bez bicyklov môžu cyklobus využiť len v prípade malej obsadenosti vozidla.

Vodiči cyklobusov musia zastať na každej zastávke IBA na znamenie cestujúceho. „Ak cestujúci na zastávke bude stáť s bicyklom tak, aby ho vodič mohol vidieť, alebo ak cestujúci včas požiada o zastavenie vozidla zdvihnutím ruky. Ďalej v prípade, ak cestujúci vo vozidle včas požiada o zastavenie signalizačným tlačidlom alebo sa vopred na výstupnej zastávke s vodičom dohodne,“ píše sa na webovej stránke prepravnej spoločnosti. Podľa všetkého je preprava bicyklu bezplatná, platí sa len prepravný poplatok za osobu.

Otázne je, nakoľko budú cyklobusy využívané. Mnoho cyklistov využíva bicykel ako dopravný prostriedok a môže byť preto pre nich využitie cyklobusu nezaujímavé. „Keď si sadnem na bicykel, tak sa chcem bicyklovať a nie ho prevážať autobusom. Nevravím, že sa to nebude využívať, ale aby potom Veolia nebola sklamaná z malého záujmu,“ napísal nám čitateľ Michal z Nitry. My sme sa na danú problematiku popýtali aj organizátorov už známej jazdy Critical Mass v Nitre. //„Cyklobusy sú bežné, dokonca aj v menších mestách, napr. Dunajská Streda. Logiku to má pre ľudí, ktorí bývajú ďalej od cieľa alebo pre rodiny s malými deťmi. Význam majú, len či si na ne ľudia navyknú a budú využívať.“ //Ako ďalej jeden z organizátorov dodal, cyklobus môže byť v niektorých prípadoch viac než užitočný. //„Osobne som už v Nitre potreboval pomoc MHD, keď som mal napríklad pokazený bicykel a potreboval som sa dostať do servisu alebo domov opraviť defekt. Klasický autobus MHD bicykel nezoberie, musel som teda ísť s defektom zo Zobora na koniec Chrenovej.“ //

Premávka cyklobusu: trasa C1: Klokočina, Kmeťova – Mikovíniho – Mestská hala – Dolnočermánska – Murgašova – Železničná stanica Nitra – CENTRUM – Parkové nábrežie – Amfiteáter – Zobor, Liečebný ústav a späť. trasa C2: Klokočina, Kmeťova – Mikovíniho – Mestská hala – Dolnočermánska – Murgašova – Železničná stanica Nitra – CENTRUM – Parkové nábrežie – Amfiteáter – Šindolka, Dolnohorská – Dražovce, Pekná (pri nákupnom stredisku) a späť.

[color=#ff0000]Smer Mestský park – Zobor / Dražovce[/color]

odchody z Klokočiny:
smer Mestský park a Zobor: 8:35, 12:35, 16:35
smer Mestský park a Dražovce: 10:35, 14:35
odchody od Železničnej stanice:
smer Mestský park a Zobor: 8:49, 12:49, 16:49
smer Mestský park a Dražovce: 10:49, 14:49
odchody od Mestského parku:
smer Zobor: 9:00, 13:00, 17:00
smer Dražovce: 11:00, 15:00

[color=#ff0000]Smer Klokočina[/color]

odchody zo Zobora od Liečebného ústavu:
smer Mestský park, Žel. stanica a Klokočina: 9:27, 13:27, 17:27
odchody z Dražoviec (zast. Pekná, pri nákupnom stredisku):
smer Mestský park, Žel. stanica a Klokočina: 11:24, 15:24
odchody od Mestského parku:
smer Žel. stanica a Klokočina: 9:40, 11:40, 13:40, 15:40, 17:40
odchody z Rázc. Železničná stanica:
smer Klokočina: 9:50, 11:50, 13:50, 15:50, 17:50

cyklobus
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM