Správy

Rozvoj cestovného ruchu v Nitrianskom kraji: Podporia ho MILIÓNOVÉ investície

V Nitrianskom kraji sa pripravujú rozsiahle investície do rozvoja cestovného ruchu.

Ilustračný obrázok k článku Rozvoj cestovného ruchu v Nitrianskom kraji: Podporia ho MILIÓNOVÉ investície
Zdroj: Dnes24.sk , Visit Nitra

Ako informovala Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Nitriansky kraj, súhrnná hodnota pripravovaných projektov predstavuje niekoľko miliónov eur.

Podľa predsedu KOCR Daniela Balka majú investície smerovať do výstavby archeoskanzenu v Bojnej, obnovy areálu Zoborského kláštora v Nitre i do revitalizácie a modernizácie rímskeho vojenského tábora Celemantia v Iži. „Som rád, že sme o podpore týchto projektov rokovali aj so štátnym tajomníkom nového Ministerstva cestovného ruchu a športu SR Marekom Harbuľákom,“ doplnil Balko.

Jedinečný projekt

K najväčším investíciám v novodobej histórii Nitrianskeho kraja patrí podľa Balka projekt archeoskanzenu a múzea, na ktorom už dlhšie pracuje obec Bojná. „Jedinečný projekt v hodnote približne 3,4 milióna eur je zameraný na zážitkové poznávanie histórie, ktorá je v Bojnej úzko spätá s obdobím Nitrianskeho kniežatstva a počiatkami kresťanstva na Slovensku. Nové múzeum bude prezentovať unikátne archeologické nálezy a nehmotné kultúrne dedičstvo,“ vysvetlil starosta Bojnej Jozef Stankovský.

Druhou časťou projektu je archeoskanzen, v ktorom budú môcť návštevníci vidieť unikátne repliky stavieb z obdobia Veľkej Moravy. Obec už na projekt pripravuje pozemky, obstarala projektovú dokumentáciu a realizuje proces stavebného povolenia. „Ak všetko dobre pôjde, tak ešte tento rok by mohla byť spustená súťaž na zhotoviteľa. Financovanie má byť zabezpečené z Programu Slovensko,“ dodal Stankovský.

Zoborský kláštor

Ďalším projektom, ktorý môže posilniť cestovný ruch v Nitrianskom kraji je pripravovaná revitalizácia areálu Zoborského kláštora v Nitre. Jej súčasťou budú nové zaujímavé prvky a atrakcie. V súčasnosti je už známy aj víťaz architektonicko-krajinárskej súťaže na revitalizáciu celého priestoru. Rozpočet na projekt má byť podľa Balka približne 240 000 eur.

Rímsky vojenský tábor

Tretím pripravovaným projektom je využitie potenciálu pamiatky zapísanej v zozname UNESCO, ktorou je rímsky vojenský tábor Celemantia v Iži. „Už bol podaný projekt cezhraničnej slovensko-maďarskej spolupráce na vybudovanie návštevníckeho centra. Neskôr tu bude potrebné vybudovať aj prístupovú cestu s parkoviskom. To sa však nedá z cezhraničného projektu, preto budeme musieť nájsť ďalšie zdroje,“ skonštatoval Balko.

Ako pripomenul, tri významné projekty v Bojnej, Nitre a v Iži prepájajú sever Nitrianskeho kraja s jeho juhom. Bude však potrebné zabezpečiť aj ich dopravné spojenie. Nitru s Komárnom a Ižou prepojí podľa Balka postupne budovaná cyklotrasa.

Pribudne aj drezina?

Bezpečné spojenie Bojnej s Nitrou by v budúcnosti mohla zabezpečiť drezina. „Starostovia z územia Miestnej akčnej skupiny (MAS) Radošinka sa dali dokopy a chcú prepojiť Nitru s Považským Inovcom prostredníctvom aktuálne nefunkčnej železničnej trate od Radošiny až po Zbehy neďaleko Nitry. Po nej by turistov mohla voziť drezina. Aktuálne je pripravená štúdia využiteľnosti na jej premávku. V letnom období by tak vznikol turisticky atraktívny spôsob dopravy, ktorý si v porovnaní s nákladmi na budovanie cyklociest nevyžaduje veľké investície,“ dodal Stankovský, ktorý je zároveň predsedom MAS Radošinka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM