Rastislav Búgel Kultúra

Rozprávali zážitky z Himalájí: Nitrianskym divákom sa predstavil aj hosť z Nepálu

Diváci si užili poriadne zaujímavé rozprávanie. Krajinu pod Himalájami, Nepál, a trekové trasy v nich prezentoval v Nitre cestovateľ a fotograf Stano Tomka.

Ilustračný obrázok k článku Rozprávali zážitky z Himalájí: Nitrianskym divákom sa predstavil aj hosť z Nepálu
Zdroj: Dnes24.sk

Predstavil najkrajšie himalájske treky okolo osemtisícoviek Annapurna a Dhaulágiri, Kráľovstvo Mustang, trek do základného tábora Mt. Everestu či na Mera Peak, ktoré doplnil trekom do Ladakhu v Indických Himalájach a po Gharwalských Himalájach takisto v Indii. Cestovateľský klubový večer zorganizoval Nitriansky horský spolok, občianske združenie záujemcov o aktivity v prírode. Zrekonštruovaný multikultúrny priestor v podzemí Starého divadla Karola Spišáka v Nitre poskytol Klub Tatra.

Špeciálnym hosťom z Nepálu bol Danuri Sherpa, mladý a skúsený sprievodca, ktorý sa narodil v údolí Khumbu pod Mt. Everestom. Pochádza z národa Šerpov a už ako 15-ročný začal sprevádzať expedície.

Počas večera priblížil momentálnu situáciu v Nepále po ničivom zemetrasení, ktoré krajinu zasiahlo na jar tohto roka a prinieslo tisícky obetí, množstvo zranených a obrovské materiálne škody. Práve Danuri Sherpa koordinoval slovenskú pomoc ľuďom v postihnutých oblastiach. Súčasťou premietania bola i prezentácia z tohtoročnej poslednej cesty a treku okolo Annapurny, na konci ktorého prišlo zemetrasenie.

Foto: Klub Tatra

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM