Samospráva

Rozmenené na drobné: Rozpočet mesta bude vyrovnaný, prekročí 73 miliónov

Mesto Nitra bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, v ktorom sú výdavky aj príjmy naplánované v hodnote 73 434 640 eur. Vo štvrtok o tom rozhodli mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Rozmenené na drobné: Rozpočet mesta bude vyrovnaný, prekročí 73 miliónov
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Rozpočet počíta aj so schodkom z finančných operácií v hodnote necelých siedmich miliónov eur. Radnica ho vykryje z prebytkov 6,9 milióna eur v bežnom rozpočte a 83 150 eur pri finančných operáciách. Na splátky dlhodobých úverov v roku 2020 dá Nitra vyše 6,5 milióna eur a na splátky istiny úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania 419 000 eur.

Najväčšiu časť príjmov mesta budú tvoriť financie vyzbierané na daniach z príjmov fyzických osôb. Na základe prognóz ministerstva financií očakáva nitrianska radnica príjem v hodnote takmer 50,5 milióna eur. Ako sa uvádza v návrhu rozpočtu, z nedaňových príjmov z podnikania, z vlastníctva či predaja majetku pritečie do mestskej pokladnice takmer deväť miliónov eur.

Nárast príjmov

Oproti roku 2019 počíta rozpočet na budúci rok s nárastom príjmov o 6,3 milióna eur, teda o vyše deviatich percent. V rámci výdavkov odčerpá z mestského rozpočtu najviac financií, viac ako 43 percent, školstvo. Financie určené na činnosť odboru komunálnych činností a životného prostredia budú tvoriť 20 percent výdavkov a vnútorná správa mesta zasa pohltí vyše 14 percent rozpočtu.

Nitriansky primátor Marek Hattas hodnotí schválený rozpočet pozitívne. „Naozaj sme dokázali prijať také opatrenia, aby sme dokázali zabezpečiť služby aj v tomto roku minimálne na takej úrovni ako vlani. Všetky zákonom stanovené povinnosti, ktoré si musíme plniť, splníme. Ja si myslím, že rozpočet máme dobre a efektívne nastavený a sú v ňom zohľadnené naše priority,“ skonštatoval Hattas.

Viacerí poslanci kritizovali v rozpočte predovšetkým nárast výdavkov na vnútornú správu mesta a nedostatok financií na školstvo.

„Za bývalého vedenia, kde sme boli rovnako kritickí, boli výdavky na vnútornú správu v hodnote ôsmich miliónov eur. Dnes sa bavíme o sume desiatich miliónov eur. To znamená, že ten nárast je naozaj enormný. Tie dva milióny eur, to sa nedá nijako obhájiť,“ myslí si poslanec Peter Oremus.

Podľa poslankyne Marty Rácovej chýbajú v rozpočte peniaze na školstvo. „Nie je tam vykrytie dofinancovania malých škôl, ktoré nie sú schopné prežiť z normatívu a potrebujú 314 000 eur. Kapitálové výdavky na školy sú nula eur, na kvalitu vyučovacieho procesu je nula eur a na kapitálové výdavky na školské jedálne takisto nula eur. A čo ma najviac mrzí, je obnova školských budov, kde by mala byť suma okolo 1,2 milióna eur a momentálne tam je 100 000 eur,“ skonštatovala Rácová.

Nižšie náklady

Podľa primátora nie je pravda, že náklady na vnútornú správu mesta stúpajú. Podľa jeho slov budú v roku 2020, naopak, nižšie ako v tomto roku.

„Povedali sme si, že naozaj budeme brať vnútornú správu efektívne a budeme kontrolovať, kde tam míňame peniaze. Čo sa týka dofinancovania troch menších škôl, je to úplne štandardný proces, ktorý robíme v zastupiteľstve pravidelne. Hneď ako budeme poznať záverečný účet mesta, tak tam tie peniaze dokladáme. Nie je to nič mimoriadne, možno majú poslanci kratšiu pamäť, pretože to tak robíme každý rok. V apríli, po schválení záverečného účtu, musíme vyčleniť peniaze aj na opravy budov materských a základných škôl a centra voľného času. Bude to minimálne v hodnote 1,1 milióna eur,“ dodal Hattas.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM