Monika Földešiová Krimi

Rozhovor: Rušňovodič, ktorý zrazil chlapca

Rastislav Zaťko je rušňovodičom vlaku a pred pár týždňami zrazil chlapca. Podľa okolitých informácii rušňovodičova chyba to nebola a nešlo vraj ani o samovraždu, ale skôr o nehodu. V súčasnosti sa zisťuje či nebol chlapec pod vplyvom alkoholu. Prípa

Kde sa stala nehoda? Medzi Trnovcom nad Váhom a Tvrdošincami, bol to rýchlik, ktorý išiel do Banskej Bystrice. Nedošiel. Prišiel ale s takmer dvojhodinovým meškaním. Zdržanie 105 minút na mieste nehody.

Stalo sa vám to prvý krát, že niekto skončil pod vlak? Prvý krát to bolo aj nebolo. Bola to prvá mŕtvola na priamo a prvýkrát som videl zrazeného človeka cez predné sklo. Za môjho sprievodcovania som ich mal však viac a teda výsledný efekt mi bol známy. Vedel som, čo tam môžem očakávať, ale to že som sa na neho díval viac menej bolo po prvýkrát takto na priamo.

Ako ste v tej chvíli reagoval? Bolo to na zanadávanie, pretože mi zavadzal. Mal som z toho blbý pocit. Aký môžem mať pocit, keď zoberiem 23 ročnému chlapcovi život?

Dokážete s tým žiť? Áno, moja vina to z mojej strany nebola. Nebol to môj problém. Robil som si, čo som mal a okamžite prišlo k volaniu záchranky, k pokusu o poskytnutie prvej pomoci, ale keďže bol v takom stave, ako bol, nebolo možné mu ju poskytnúť.

Človek, ktorý to musel vidieť, musel byť z toho hotový. Sú dve možnosti. Buď je silná nátura, alebo po takejto príhode bude potrebovať pomoc psychológa.

A čo cestujúci? Aké boli ich reakcie? Nič nevideli, stál som ďaleko, asi štyristo metrov od miesta zrážky, čelom rušňa a asi dvesto metrov bol koniec vlaku za miestom zrážky. Ľudia nemohli vystupovať, zostali preto vo vlaku.

Nevedeli čo sa stalo? Pýtali sa, povedal som im, že sme niekoho zrazili, a to bolo všetko. Nikto nevystúpil z vlaku, že by sa išiel pozrieť.

Zhovárala sa Lenka Meravá

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM