Správy

Rozhodnite, ako sa bude volať nový most v Nitre: Mesto vybralo TRI návrhy

Už čoskoro spoznáme meno nového cyklomosta. V hre sú tieto tri názvy.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodnite, ako sa bude volať nový most v Nitre: Mesto vybralo TRI návrhy
9
Galéria
Zdroj: Miloš Štefanka

Do výzvy na pomenovanie nového cyklistického mosta prišlo radnici vyše 200 nápadov na názov. Porota v zložení poslancov a zamestnancov mesta vybrala 3 navrhované pomenovania, o ktorých môžete teraz rozhodnúť práve vy. Informoval o tom hovorca mesta Tomáš Holúbek.

„Ďakujeme všetkým za skvelé tipy. Sme úprimne radi, že Chuck Norris sa až tak často neobjavil,“ uvádza radnica na sociálnej sieti.

Do finálového výberu sa prebojovli tieto tri návrhy: Kalvársky most, Most nádeje a Wilsonov most. Hlasovať môžete na FB profile mesta Nitra. Vyhrá fotografia s názvom, ktorá bude mať najviac lajkov.

Hlasovanie prebieha do 19. apríla. do 12:00.

Neviete si vybrať? Uľahčiť vám rozhodovanie môže opis, ktorý mesto pridalo ku každému názvu.

KALVÁRSKY MOST

Prvé z navrhovaných pomenovaní nesie v názve neďalekú kalváriu. „Kalvária, nenápadný vŕšok uprostred Starého mesta, odkazuje na krížovú cestu umiestnenú na ňom. Krížová cesta má 14 zastavení, bola postavená na prelome 18. – 19. storočia a pripomína ukrižovanie Ježiša Krista. Z tohto vápencového brala je krásny panoramatický výhľad na celé mesto. Sakrálne pamiatky, ako aj história tejto časti mesta, vytvárajú okolo tohto miesta jedinečnú pokojnú atmosféru,“ uvádza radnica.

MOST NÁDEJE

V spojitosti s pandémiou sa objavil aj názov Most nádeje, ktorý zrejme zaujal aj komisiu. „Výstavba mosta začala v prvej vlne boja s pandémiou a končí v dobe, kedy nám svitá nádej, že ju prekonáme a život sa vráti do normálu. A práve táto nádej na ukončenie pandémie je vyjadrená v názve nového mosta. Most nádeje je znakom úcty ku všetkým, ktorí s pandémiou bojujú, či už zdravotníkom, dobrovoľníkom, vojakom atď., ako aj obetiam,“ vysvetľuje mesto.

WILSONOV MOST

Most by mohol niesť aj meno po americkom prezidentovi, po ktorom sa volá aj samotné Wilsonovo nábrežie. „Táto ulica bola ešte za prvej republiky spoločne s terajšou Štefánikovou triedou nitrianskym bulvárom. Po roku 1989 sa pôvodné pomenovanie Nábrežie februárového víťazstva zmenilo na terajšie pomenovanie ulice – Wilsonovo nábrežie. Woodrow Wilson bol 28. prezident USA, ktorý vo svojom posolstve americkému kongresu na počesť ukončenia 1. svetovej vojny dbal na slobodu národov Rakúsko – Uhorska. Pomenovanie ulice v Nitre je na pamiatku tohto osvieteného postoja k slobode národov sveta,“ dodáva radnica na sociálnej sieti.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

ROZHODNITE O NÁZVE NOVÉHO CYKLOMOSTA 🌉 Do výzvy na pomenovanie nového cyklomosta, ktorý prepojí Wilsonovo nábrežie s...

Posted by Mesto Nitra on Thursday, April 8, 2021
Cyklolávku podrobili záťažovým testom, FOTO
9
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM