Správy

Rozbory vody v Nitrianskom kraji: Kde hygienici neodporúčajú kúpanie?

Nie všetky vodné plochy v Nitrianskom kraji majú vodu vhodnú na kúpanie. Niektorým sa radšej vyhnite.

Ilustračný obrázok k článku Rozbory vody v Nitrianskom kraji: Kde hygienici neodporúčajú kúpanie?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Prírodné kúpalisko s organizovanou rekreáciou chýba v Nitrianskom kraji aj tento rok. Napriek tomu sa obľube ľudí počas horúcich letných dní tešia viaceré vodné plochy.

Niektoré z nich majú na zozname aj regionálni hygienici z Úradu verejného zdravotníctva, ktorí vodu počas letnej sezóny orientačne monitorujú.

V 33. týždni bola podľa hygienikov na základe ostatných odberov vzoriek vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v Nitrianskom kraji na mŕtvom ramene Váhu – Apáli v Komárne. Vhodnú vodu na kúpanie má aj štrkoviskové jazero Kava, vodná nádrž Duchonka a TONA Šurany.

Nevhodná na kúpanie

Kúpanie by ste si mali rozmyslieť vo vodnej nádrži Lipovina. „Voda naďalej nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie a nie je vhodná na kúpanie zo zdravotných dôvodov na Lipovine – Bátovce,“ varujú hygienici.

V odobratej vzorke bola podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach zistená zvýšená prítomnosť cyanobaktérií, ktoré môžu svojou prítomnosťou ohroziť zdravie ľudí.

Vo vodnej nádrži sa kúpu ľudia len na vlastné riziko. Na nevyhovujúcu vodu vo vodnej nádrži a zákaz kúpania informuje tabuľa pri vodnej nádrži. V auguste bol vykonaný opakovaný odber vzorky vody. Výsledky ešte neboli zverejnené.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM