Kultúra

Riaditeľ DAB reaguje na opatrenia: Radšej by som prijal jasné pravidlá!

Podľa Jaroslava Dóczyho divadlá potrebujú predvídateľné pravidlá a hlavne hrať. Reagoval tak na aktuálne uvoľnenie opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ DAB reaguje na opatrenia: Radšej by som prijal jasné pravidlá!
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Riaditeľ Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre Jaroslav Dóczy privítal nové pandemické pravidlá, ktoré divadlám dovoľujú hrať pre 100 divákov, prípadne pred hľadiskom naplneným na 50 percent. Dóczy, ktorý je zároveň predsedom Asociácie Slovenských Divadiel a Orchestrov (ASDO), by však uvítal, ak by nariadenia boli predvídateľné a kultúrne inštitúcie by sa na ne mohli lepšie pripraviť.

Nevyspytateľné opatrenia

Ako pripomenul, divadlo nie je možné pre divákov otvoriť zo dňa na deň. „Musíme zostaviť nejaký dramaturgický plán, spraviť tomu reklamu, predať lístky a až potom hrať. Dúfam, že sa to neskončí opäť tak, že toto všetko spravíme, predáme predstavenia a potom ich budeme musieť zasa presúvať a s nimi aj platnosť vstupeniek, prípadne vracať peniaze. Momentálne napríklad vraciame vstupné v hodnote viac ako 5 700 eur,“ uviedol Dóczy.

Frekvencia zmien v pandemických opatreniach je podľa jeho slov veľká a keď sa menia každý týždeň, sú príliš nevyspytateľné.

„Radšej by som prijal jasné pravidlá tak, ako je to v zahraničí, kde sa napríklad povie, že divadlá sú do marca zatvorené, straty sa im vykompenzujú a potom sa hrá. Alebo, ako je to v Čechách, kde sa stanovilo, že sa divadlá od 1. septembra otvárajú pre 5 000 ľudí vonku a pre 1 000 ľudí v interiéri. To sú riešenia, na ktoré sa dá pripraviť. Ale keď čakáme, ako bude budúci týždeň, tak to je ťažké. Pretože nevieme, koľko budeme môcť predávať vstupeniek a či sa daný titul vôbec oplatí hrať,“ skonštatoval Dóczy.

Prečítajte si tiež

Čo ich zachráni?

Nové pravidlá sú podľa jeho slov potešiteľné, pretože divadlu umožnia hrať aj vo veľkej sále. „Tam pôjdeme na 50-percentnú obsadenosť hľadiska a v štúdiu, ktoré je menšie, budeme hrať pre 100 ľudí. Už 13. a 14. januára odohráme premiéru inscenácie Nádej zomiera posledná, ktorú sme prvýkrát uviedli bez prítomnosti verejnosti a teraz ju zahráme aj pred divákmi. Na 28. januára pripravujeme premiéru hry Láska, sex a dane, ktorú režíruje náš bývalý dramaturg a režisér Svetozár Sprušanský,“ povedal Dóczy.

Pre divadlo je podľa jeho slov najdôležitejšie, aby mohlo hrať.

„Od 1. januára nám ceny za energie vzrástli tak, že za prvé tri mesiace minieme toľko, čo bežne za celý rok. Vlani nám povedali, že máme iba kúriť a svietiť a teraz už máme šetriť aj na svietení a kúrení. Jediné, čo nás zachráni, sú naše vlastné tržby. Ak budeme môcť hrať a budeme mať tržby, tak sa neobávam, že by sme skončili v negatívnych číslach, alebo by sme od zriaďovateľa potrebovali ďalšiu dotáciu,“ dodal Dóczy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM