Rastislav Búgel Kultúra

Reštaurátori sa činia: Začali fixáciu omietok na ruinách Kostola svätého Jozefa

Odborná firma v týchto dňoch začala zaisťovať murivo a fixáciu zachovaných omietok ruín Kostola svätého Jozefa v Nitre na Zobore. Celkový rozsah prác určia archeologické výskumy, ktoré sa zameriavajú na stav základov, prieskumné sondy a murivo v korune stavby.

Ilustračný obrázok k článku Reštaurátori sa činia: Začali fixáciu omietok na ruinách Kostola svätého Jozefa
Zdroj: TASR

Ako informoval Ján Kratochvíl zo Zoborského skrášľovacieho spolku, umeleckoremeselné práce má pod dozorom reštaurátor Ján Hromada, ktorý sa podieľal aj na reštaurovaní Kostola svätého Ladislava v Nitre či na Kalvárii v Banskej Štiavnici.

Práce na kostole sa financujú z príspevkov od mesta Nitra vo výške 7000 eur a od Ministerstva kultúry SR v sume 6000 eur. Celková suma na statické zaistenie muriva sa však vyšplhá minimálne na 25 000 eur.

„Žiaľ, v súčasnosti Zoborský skrášľovací spolok nemá dostatok finančných prostriedkov. Veríme teda, že okrem mesta Nitra a Ministerstva kultúry SR prispeje k záchrane ruiny Kostola svätého Jozefa nielen Nitriansky samosprávny kraj, ale pomôžu aj súkromné osoby, ktorým nie je ľahostajný stav kultúrneho dedičstva, ktoré má svoju historickú hodnotu a potenciál prilákať turistov na Slovensko a do mesta pod Zoborom,“ konštatoval Kratochvíl.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM