Hokej

Reprezentácia si poradila s Nemeckom: Víťazstvo režírovali hráči Nitry, FOTO

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v nedeľu vo štvrtom zápase prípravy na MS v Rige nad Nemeckom 2:1. Víťazný gól strelil v Piešťanoch Daniil Fominych.

Ilustračný obrázok k článku Reprezentácia si poradila s Nemeckom: Víťazstvo režírovali hráči Nitry, FOTO
19
Galéria

Prvú nebezpečnejšiu šancu si vypracovali hostia, keď sa Braunovi na chvíľu otvoril priestor a s jeho strelou z ľavého kruhu si musel poradiť Konrád. Na druhej strane preverili Pantkowského postupne Chovan, Faško-Rudáš aj Holešinský.

V ďalších minútach sa hralo s minimom prerušení a puk lietal zo strany na stranu. Chýbali však šance, keďže sa oba tímy sústredili na pozornú obranu.

Slováci mohli ísť do vedenia v 12. minúte, keď dostal Faško-Rudáš počas presilovky puk medzi kruhy, no strela mu až tak nesadla. Zverenci trénera Ramsayho mali k dispozícii ďalšie dve presilovky, 24 sekúnd dokonca o dvoch hráčov, ale nedokázali ich využiť.

Nemci si zahrali v početnej výhode v úvode druhého dejstva, no faulom ju pokazil Ehl a tak sa po krátkej hre štyroch na štyroch opäť dostali do výhody domáci hráči. Ani ďalšiu presilovku však nedokázali využiť.

Pykať mohli v 25. minúte, no Konrádovi pomohla konštrukcia bránky. Nerozhodné skóre prelomil v 29. minúte po peknej akcii Kollár, ktorý zužitkoval krížnu prihrávku Nemca.

Viac správ zo športu

Tréner Nemecka poslal na druhú polovicu zápasu do bránky Haneho. Hostia mohli vyrovnať v 35. minúte, keď pri skrumáži počas presilovky takmer pretlačili puk za Konráda.

Podarilo sa im to až v 39. minúte, slovenský brankár stratil z dohľadu puk a Schmölz ho poslal do odkrytej strany bránky – 1:1.

V tretej tretine sa hralo opatrne a niekoľko minút chýbali šance. V 47. min ušiel domácej obrane Braun, ale jeho samostatný nájazd zneškodnil výborným výkonom Konrád.

O necelú minútu neskôr udreli Slováci, keď Fominych získal puk v strednom pásme, potiahol ho do útočného, vypálil, Hanemu strela prepadla a puk sa dokĺzal za bránkovú čiaru – 2:1.

Domáci hráči si v ďalších minútach strážili náskok, no v 55. minúte Slafkovský tvrdo narazil na mantinel Nowaka a okrem dvoch minút dostal aj osobný trest.

Nemcom sa tak naskytla veľká šanca na vyrovnanie. Trvalo im však vyše minútu, kým sa usadili v pásme, no ani potom si nedokázali vypracovať šance. Hostia to v závere vyskúšali bez brankára, no vyrovnať sa im už nepodarilo.

Viac správ zo Slovenska

Tím sa opäť zíde v stredu 28. apríla, v druhom prípravnom bloku absolvujú zverenci trénera Craiga Ramsayho ďalšie štyri prípravné stretnutia – dve s Rakúskom v Piešťanoch (1.-2. mája) a dve proti Česku v Prahe (6.-7. mája).

Do druhého bloku prípravy by sa mali zapojiť šiesti noví hráči a pravdepodobne rovnaký počet káder opustí.

Prezident SZĽH Miroslav Šatan nechcel komentovať zmeny v nominácii, no uviedol, že v tíme budú pokračovať z nováčikov obrancovia Martin Bučko a Daniel Gachulinec a do prípravy by sa mali na budúci týždeň zapojiť útočníci Peter Cehlárik či Marek Hrivík.

Slovensko – Nemecko 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Góly: 29. Kollár (Nemec, Holešinský), 48. Fominych – 39. Schmölz (Fischbuch, Ugbekile). Rozhodovali: Snášel, Orolin – Stanzel, Šoltés, vylúčení: 4:6 na 2 min, navyše: Slafkovský (SR) 10 min za vrazenie na mantinel, presilovky a oslabenia: 0:0, bez divákov.

Slovensko: Konrád – Vitaloš, Jánošík, Nemec, Grman, Kňažko, Koch, Bučko, Gachulinec – Gašpar, Buc, Liška – Mucha, Chovan, Okuliar – Faško-Rudáš, Bubela, Fominych – Slafkovský, Kollár, Holešinský

Nemecko: Pantkowski (30. Hane) – Nowak, Ugbekile, Sezemsky, Ebner, Mebus, Karrer, Huss, Rogl – Fischbuch, Braun, Schmölz – Dumont, Eder, Ehl – Pfaffengut, Blank, Uvira – Kammerer, Eisenmenger, Bassen

Prečítajte si tiež

Craig Ramsay, tréner SR: „Sú fyzicky silní a dobrí na puku. Väčšinou hrajú silový hokej. Mali sme lepší štart ako v predchádzajúcom zápase, no máme problém dávať góly, i keď sme ich prestrieľali. V druhej tretine na nás vyštartovali, hrali tvrdšie a viac držali puk. Myslím, že to bolo prvýkrát, čo nás v tretine prestrieľali. Musíme posielať viac pukov na bránku, dať brankárovi šancu spraviť chybu a dávať góly z dorážok. Je pre nás veľmi ťažké skórovať. Čo sa týka presiloviek, musíme ich trénovať a zatiaľ sme na to nemali dostatok času. Verím, že sa to zlepší. Fominych má skutočný talent a je šikovný, cíti sa dobre v našom štýle hry, ukazuje svoju rýchlosť a zlepšil sa v osobných súbojoch. Holešinský tiež lietal po ľade. Je vidieť, že sa naši mladí hráči učia. Podržal nás aj brankár Konrád, ktorý predviedol niekoľko dôležitých zákrokov.“

Andrej Kollár, útočník a strelec prvého gólu SR: „Je jedno, kto dal gól, dôležité je, že sme to vytiahli a udržali tento výsledok. Včera na nás vyleteli, zostali sme trošku zaskočení, no potom sme to dobehli. Dnes to bol už od začiatku taký vyrovnanejší zápas, dobre sme vykrývali priestor hlavne v strednom pásme a blokovali strely.“

Adam Jánošík, obranca a kapitán SR: „Už od začiatku turnaja určili tréneri troch kapitánov a keďže Ďaloga dostal dnes voľno, tak som céčko dostal ja. Som za to veľmi rád, mať kapitánske céčko a ešte aj vyhrať je veľká pocta a som za to veľmi rád. Dá sa povedať, že už tu patrím medzi starších hráčov a je treba tých mladých chlapcov trochu usmerniť, tak ako pomáhali starší chalani aj nám. A je vidieť, že tí chlapci sa chcú učiť a to je to najdôležitejšie.“

Miroslav Šatan, prezident SZĽH: „Do tohto bloku prípravy sme zobrali veľa mladých hráčov a myslím si, že nesklamali. Všetky výsledky boli tesné, dnes prišlo prvé víťazstvo v regulárnom čase, takže by som povedal, že to malo takú zlepšujúcu sa tendenciu a hráči hrali s pribúdajúcim časom lepšie a lepšie ten systém, ktorý tréneri nastavili. Máme s trénermi a s Otom Haščákom ťažké rozhodovanie o tom, ako obmeniť zostavu. Máme nejakých šesť hráčov, ktorí prídu do ďalšieho bloku, takže sa budeme musieť rozlúčiť so šiestimi hráčmi. Veľa mladých hráčov hralo veľmi dobre a zapísali sa aj do štatistík. Mňa asi najviac prekvapili obrancovia Bučko a Gachulinec, ktorí to zvládli veľmi dobre napriek tomu, že boli prvýkrát v reprezentácii. Môžem povedať, že zostávajú do ďalšieho bloku. Na ňom by sa mali objaviť už aj Hrivík, Cehlárik a Hudáček.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Slovensko aktuálne

Rozkorčuľovanie pred zápasom Slovensko - Nemecko (2:1)
19
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM