Rastislav Búgel Krimi

Smutné rozprávanie rodiny Šimona: Takto sa im zmenil život...

Krajský súd v Nitre rozhodoval o odvolaní Fakultnej nemocnice v Nitre voči rozsudku okresného súdu z októbra 2012. Podľa neho má nemocnica zaplatiť 600-tisíc eur rodine Šimona Bucha, ktorý zostal po rutinnej operácii v bdelej kóme.

Ilustračný obrázok k článku Smutné rozprávanie rodiny Šimona: Takto sa im zmenil život...
Zdroj: Dnes24.sk

Je to najvyššia suma, akú niekto na Slovensku vysúdil od zdravotníckeho zariadenia za zanedbanie zdravotnej starostlivosti.

Nemocnica sa neúspešne odvolala

Nemocnica sa voči tomu odvolala a žiada návrh rodiny zamietnuť, alebo vrátiť vec pvostupňovému súdu na opätovné prerokovanie. Rodina Buchovcov pôvodne žiadala takmer 900-tisíc eur, no so sumou, ktorú im priklepol okresný súd, sú spokojní a trvajú na svojej požiadavke.

Senát krajského súdu vo štvrtok opätovne vypočul štyroch členov rodiny Buchových a prečítal listinné dôkazy. Návrhy na ďalšie dokazovanie zo strany právneho zástupcu nemocnice zamietol a odzneli záverečné reči. Svoj verdikt sa však senát rozhodol vyrieknuť až 2. októbra.

16-ročný Šimon sa neprebral

Šimon Buch sa neprebral od operácie nosovej priehradky v septembri 2007. Mal vtedy 16 rokov. Počas zákroku mu zastalo srdce a lekári ho monitorovali len manuálne, lebo sa im pokazilo monitorovacie zariadenie. Po operácii ho umiestnili na bežnú prebúdzaciu izbu namiesto toho, aby ho dali na ARO. Anestéziológa Ivana Klimenta súd ešte v roku 2009 uznal vinným z ublíženia na zdraví. Uložil mu dvojročný podmienečný trest a zákaz vykonávať prácu anestéziológa na päť rokov.

Nemenný stav

V súčasnosti je Šimon päť dní v týždni doma, kde sa oňho starajú rodičia a dvaja súrodenci a na dva dni ho vozia do sanatória pre bdelú kómu vo Viedni. Chlapcov stav sa ani šesť rokov od operácie nezmenil, nevníma okolie a vyžaduje si 24-hodinovú starostlivosť. Rodičia aj dvaja súrodenci chlapca dnes na súde opisovali, ako veľmi sa im zmenil život, ktorý podriadili starostlivosti o Šimona.

Život v kríze

Predali byt v Nitre, pretože mali problém dostať sa so synom na tretie poschodie. Zadlžili sa a postavili bezbariérový dom na dedine, kde Šimonovi zriadili telocvičňu s hydraulickou vaňou. Absolvovali niekoľko nákladných školení v Rakúsku, aby sa o syna v bdelej kóme vedeli starať. Všetci štyria Buchovci sa zhodli, že sa súčasná situácia odrazila nielen na ich psychickom stave, ale aj na manželskom a rodinnom živote, ktorý sa ocitol v kríze.

Súboj právnikov a morálky

Advokát Fakultnej nemocnice v Nitre Slavomír Brezina na súde vyhlásil, že zo strany nemocnice neprišlo k porušeniu žiadneho konkrétneho právneho predpisu. V 40-stranovom odvolaní okrem iného tvrdí, že dôstojnosť a vážnosť rodiny v spoločnosti sa nezhoršila, ale naopak, zvýšila sa tým, že sa všade ukazujú, ako vzorne sa o syna starajú.

Definitívne zničený život

Právnik Buchovcov Peter Koscelanský na súde hovoril o „absolútnej arogancii“ nemocnice, ktorej chýba „štipka sebareflexie“. Zdôraznil, že závažnosť vzniknutej škody je maximálna, aká len môže byť, milosrdnejšia by podľa neho bola zrejme aj smrť. Chlapcov život je definitívne zničený bez šance na zlepšenie stavu. Právny zástupca nemocnice ďalej namietal voči tomu, že okresný súd nevypočul ako svedka anestéziológa Klimenta ani primárku Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Katarínu Galkovú, ale uspokojil sa s výpoveďou zdravotnej sestry a znalcov.

Bez ospravedlnenia

„Chceme opätovne vyjadriť hlboký súcit so stavom Šimona Bucha ako aj citovým utrpením rodiny,“ povedal na súde advokát nemocnice. Koscelanský na to reagoval, že to nie je „opätovne“, ale prvý raz od operácie, čo zazneli nejaké slová súcitu, i keď nie priamo ospravedlnenia. Rodine Buchovej sa doteraz neospravedlnilo ani vedenie nemocnice, ani lekári, čo boli pri operácii. Podľa neho by víťazstvo Buchovcov na súde bolo signálom aj pre ďalšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku. „Počet prípadov zanedbania starostlivosti rastie ako huby po daždi. Oni musia vedieť, že takto to nejde a že ich čaká aj postih,“ povedal Koscelanský.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM