Rastislav Búgel Samospráva

Rekonštrukcia Spojenej školy na Slančíkovej ulici sa oddiali: Verejné obstarávanie musí začať odznova

Rekonštrukcia strednej Spojenej školy na Slančíkovej ulici v Nitre sa odsunie o niekoľko mesiacov. Nitriansky samosprávny kraj (NSK) musí odznova vykonať verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Spojenej školy na Slančíkovej ulici sa oddiali: Verejné obstarávanie musí začať odznova
Zdroj: Dnes24.sk

Rozhodli o tom krajskí poslanci. Tí odmietli akceptovať už takmer ukončenú súťaž na stavebnú firmu, ktorú urobil riaditeľ školy.Úrad NSK skonštatoval, že aj keď konal v dobrom úmysle, svojim postupom sa mohol dostať do rozporu so zákonom. Krajské zastupiteľstvo síce vo svojich uzneseniach schválilo rekonštrukciu školy aj s predpokladanými nákladmi. Riaditeľ školy ale začal s vereným obstarávaním ešte skôr, ako bolo financovanie opráv definitívne schválené.

Začali skôr

„Takýto stav spôsobený školou aktivuje príslušný zákon, keď Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) môže uložiť verejnému obstarávateľovi pokutu vo výške päť percent zmluvnej ceny, ak by sa vyhol povinnosti uzavrieť zmluvu,“ skonštatoval riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan. Ako vysvetlil, tým, že škola začala verejné obstarávanie ešte skôr ako mala na investíciu schválené financie, hrozilo riziko, že bez potrebných peňazí nebude môcť uzavrieť zmluvu s víťazom súťaže. „Tak by sa dostala do stavu, keď by jej ÚVO mohol udeliť pokutu vo výške päť percent zo zmluvnej ceny,“ upozornil Guťan.

Peniaze sú schválené

Do podobnej situácie sa tento rok dostala aj nemocnica v Topoľčanoch, ktorá spustila verejné obstarávanie na dodávateľa rekonštrukcie operačných sál ešte predtým, ako Zastupiteľstvo NSK na túto investíciu definitívne odsúhlasilo potrebné financie. Verejná súťaž sa tak musela zopakovať. Rovnako sa bude postupovať aj v prípade Spojenej školy v Nitre. Riaditeľ Úradu NSK upozornil krajských poslancov, že peniaze na opravu sú už schválené a verejné obstarávanie, ktoré predčasne uskutočnil riaditeľ školy, je už v takom štádiu, že je možné vyhlásiť víťaza. Jedinou podmienkou bolo, aby poslanci toto obstarávanie akceptovali. „Všetko je v takom štádiu, že by sa mohlo začať s rekonštrukciou už počas letných prázdnin v roku 2015. Ak sa to zastaví, premárni sa táto šanca,“ skonštatoval.

Proces zastavili

Krajskí poslanci však odmietli akceptovať už vykonané verejné obstarávanie. Na svojom decembrovom rokovaní celý proces zastavili, pretože nesúhlasili s konaním riaditeľa školy a predčasným vyhlásením verejnej súťaže. „Ako keby si z nás niekto robil žart. Podobný prípad sme už riešili v topoľčianskej nemocnici a teraz to tu máme zasa. Ťažko sa mi hľadajú slová na takéto niečo,“ skonštatoval podpredseda NSK Ladislav Marenčák. Deväťmesačné verejné obstarávanie tak bude ukončené a kraj začne hľadať dodávateľa rekonštrukcie odznova.

Rekonštrukciu potrebujú čo najskôr

Náklady na prvú etapu opravy školy dosahujú sumu takmer 1,5 milióna eur. Spojená škola by rekonštrukciu potrebovala čo najskôr. Myslia si to aj študenti, ktorí sa začiatkom decembra odmietli zúčastniť na vyučovaní kvôli veľkej zime v triedach. Svoje požiadavky deklarovali aj na zhromaždení pred budovou školy. Riaditeľ Spojenej školy Jaroslav Maček už viackrát upozorňoval na zlý technický stav budov a ich zariadení, na ktorých sa čoraz častejšie vyskytujú poruchy. Tie potom spôsobujú úniky vody, či nefungujúce kúrenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM