Rastislav Búgel Rôzne

Rekonštrukcia hradnej brány potrvá do septembra

Rekonštrukcia vstupnej brány na Nitriansky hrad má byť hotová na prelome augusta a septembra. Uviedol to hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Lešenie obopína vstupný portál do hradu už niekoľko týždňov. Okrem menších prác sa tu robil predovšetkým reštaurátorský prieskum. Ten má odhaliť pôvodnú farbu omietky brány. „Podľa prvých informácií mali byť výsledky známe v júni, zatiaľ ich však k dispozícii nemáme,“ informoval Lyko.

Podľa odborníkov bola farba brány zhodná s farbou omietky hradného mosta. Výsledky reštaurátorského prieskumu by tak mali určiť nielen podobu vstupného portálu, ale aj mosta. Jeho obnova bola ukončená na jar tohto roku, doteraz však práve pre nejasnosti ohľadne jeho pôvodnej podoby, nebol omietnutý.

V súčasnosti sa na hradnej bráne rekonštruuje murivo. Po tom, ako budú hotové analýzy reštaurátorov, začnú sa stavebné práce naplno. Obnova hradnej brány má byť hotová koncom leta, omietky na moste sa majú robiť na dve etapy. Prvá časť by mala byť dokončená spolu so vstupným portálom. Piliere a klenby mosta zasa na prelome rokov 2013 a 2014.

Aquapark v Nitre nebude! [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.137570_A­quapark-nebude!-Mesto-kafileriu-preda]Vieme viac informácií![/link] Máme pre vás tip na výlet! [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.137892_Tip-na-vylet:-Zabudnuta-oaza-uprostred-mesta]Viac informácií TU![/link]

Nitra24.sk/tasr

Hradna_brana
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM