Rastislav Búgel Rôzne

Realisticky stvárnené zranenia a modelové situácie: V Nitre súťažili dobrovoľní záchranári

Desiatky dobrovoľných záchranárov Slovenského Červeného kríža (SČK) v Nitre súťažili v poskytovaní prvej pomoci. Na Memoriáli MUDr. Vladimíra Harineka sa zúčastnilo 24 šesťčlenných tímov z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Realisticky stvárnené zranenia a modelové situácie: V Nitre súťažili dobrovoľní záchranári
Foto: Webnoviny -

Ako informovala Silvia Kostelná z SČK, cieľom súťaže je precvičiť si poskytovanie prvej pomoci v súťažných podmienkach a ukázať širokej verejnosti jednoduchosť záchrany ľudského života a búrať mýty o prvej pomoci.

Realisticky maskované poranenia

Účastníci memoriálu prechádzali stanovišťami s modelovými situáciami, kde sa stretli s realisticky znázornenými poraneniami. Všetky pripravila odborná porota pod vedením prezidenta SČK Viliama Dobiáša. „Realisticky maskované poranenia sú začlenené do inscenovaných situácií, ktoré sa stávajú denne a dobrovoľní záchranári SČK sa s nimi môžu stretnúť počas zabezpečovania športových, kultúrnych a spoločenských akci,“ povedal Dobiáš.

Desiatky figurantov

Nad súťažou a správnosťou zvolených záchranných postupov bdelo takmer päťdesiat rozhodcov. Do súťaže sa zapojili aj desiatky figurantov. „Víťazné družstvo súťaže bude reprezentovať SČK v nasledujúcom roku na európskej súťaži v poskytovaní prvej pomoci FACE,“ uviedla Kostelná.

Meno po lekárovi

Memoriál MUDr. Vladimíra Harineka nesie meno po lekárovi, ktorý zahynul v troskách lietadla leteckej záchrannej služby. „Celý svoj mladý život venoval záchrane životov druhých. Presadzoval poskytovanie účinnej laickej prvej pomoci pri nešťastiach, úrazoch a náhlych vážnych ochoreniach. Prostredníctvom spolupráce s SČK pomáhal rozširovať rady laikov schopných poskytnúť prvú pomoc,“ dodala Kostelná.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM